Covid-19 : Jangkitan Sporadic Pertama Di Malaysia


Jangkitan Covid-19 Dalam Diam mungkin itu lebih mudah di fahami. Itulah dia Sporadic. Yang juga membawa maksud sekali-skala ,bertaburan, berlaku di sana-sini dan jarang berlaku.
Apakah Maksud Kes Sporadic?

Petang ini, Ketua Pengarah Kesihatan, menjelaskan bahawa terdapat 69 Kes Sporadic di negara ini. 

Kes Sporadic merupakan kes seseorang individu itu tidak mempunyai sejarah perjalanan dan tidak ada berhubung dengan kontak rapat COVID-19, tetapi dia telah disahkan positive COVID-19.

Bagaimanakah dia boleh dijangkiti? 

Jangan ambil mudah penyakit ini walaupun kita tidak keluar dari rumah. Virus ini amat berbahaya. Ibu-ibu harus pastikan kebersihan menjadi amalan semua ahli keluarga. Jangan selalu berkumpul dengan jiran atau ahli keluarga dalam kelompok yang ramai. Yang balik dari pasar mesti basuh tangan, dan mandi sebelum berdekatan dengan ahli keluarga. Elakkan risiko kebarangkalian kita dan ahli keluarga kita dijangkiti. Jika ada rasa sayang yang mendalam kepada ahli keluarga, semua ahli harus prihatin dengan virus Convid-19. 

Banyak kemungkinan untuk kita dijangkiti secara tidak disedari. Contohnya: Kita berada di pasar raya atau market basah, orang yang pembawa virus bersin atau batuk, virus itu pun boleh kena kepada kita walaupun kita pakai penutup muka tetapi datang di rumah kita tak bersihkan diri. Terus memasak dan buat kerja itu ini atau lepak menonton TV. Harus diingat, kita tidak akan terus sakit tetapi kesannya hanya diketahui setelah 14 hari, kita pun tak ingat tempat yang kita kunjungi.

Jagalah diri, hargailah nyawa. 
Duduk di rumah memang selamat tetapi kalau kita asyik keluar ke sana ke sini, kita mungkin tidak selamat. Oleh itu, kurangkan pergerakan. Ingat, jika seorang kena, mungkin semua ahli keluarga kita akan kena juga. Kalau tak nak, sila jaga diri betul-betul semasa tempoh PKP ini. 

  • Minum air panas
  • Mandi air panas (jika ada)
  • Mandi 3 kali sehari 
  • (setiap kali selepas keluar rumah) 
  • Minum air putih 1.5 liter sehari
  • Basuh tangan dengan kerap dan betul.


ANDA JUGA BOLEH MENDAPATKAN LEBIH INFO LAGI DI SINI Kes Luar Biasa

KUATKAN SISTEM IMUN ANDA MELAWAN VIRUS.
Jangan ambil mudah tentang perkara ini.
Walaupun kita hanya dirumah.
Kita juga berpotensi terkena virus yang sedang menular sekarang.

JOM PM SAYA UNTUK CERITA TENTANG SHAKLEE 
Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINI 
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat

Post a Comment

0 Comments