Serangan Sakit Jantung Akibat Kolesterol Tinggi


Berita terbaru yang saya dengar pagi ini adalah seorang artis terkenal di Malaysia dan Indonesia iaitu ASHRAF SINCLAIR suami kepada penyanyi terkenal BUNGA CINTA LESTARI telah meninggal dunia akibat serangan jantung.
Dari dia kita datang kepada dia juga kita kembali
innalillahiwainnailaihirojiun...
Al-fatihah..





Benarkan Kolesterol Tinggi Penyebab
Serangan Jantung?

Kolesterol tinggi merupakan salah satu penyakit yang sering dihadapi oleh masyarakat. Ia selalu dihadapi bagi mereka yang berisiko seperti orang yang berlebihan berat badan, sejarah keluarga yang mempunyai penyakit kolesterol tinggi dan juga mereka yang sedang mengalami penyakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi.

Anda panggilnya kolesterol tinggi. Tetapi doktor memanggilnya sebagai hypercholesterolemia. Masalah ini boleh dirawat. Tetapi ia memerlukan perubahan terhadap gaya hidup individu tersebut.
Tujuan rawatan ataupun perubahan cara hidup itu adalah untuk mengurangkan kolesterol yang berbahaya kepada badan. Dengan berbuat sedemikian, anda akan mengurangkan risiko untuk terkena serangan sakit jantung dan juga angin ahmar.

Simptom dan Tanda Tanda Kolesterol Tinggi
Kebanyakan mereka yang mengalami masalah kolesterol tinggi pada mulanya tidak mengetahui mereka mempunyai masalah tersebut. Kerana selalunya kolesterol yang tinggi tidak menghasilkan apa-apa simptom kepada pesakit.
Sehinggalah anda kena samada sakit jantung, angin ahmar ataupun tekanan darah tinggi.

Ada juga tanda tanda kolesterol tinggi yang lain. Ianya adalah:

  1. Tendon Xanthoma. Ianya merupakan benjolan kolesterol yang melekat pada sendi. Tanda ini spesifik untuk mereka yang mengalami kolesterol tinggi disebabkan keturunan (Familial hypercholesterolemia)
  2. Xanthelasma. Ia merupakan benjolan kolesterol di sekeliling mata. Tetapi tidak semestinya mereka yang mempunyai tanda ini sedang mengalami kolesterol yang tinggi.
Kolesterol tinggi merupakan punca kepada penyakit jantung, serangan angin ahmar (stroke) dan kerosakan buah pinggang.

Bagaimanakah kolesterol menyebabkan penyakit penyakit ini?
Sebagai analogi,  cuba anda bayangkan lapisan minyak yang berada di pemukaan sup yang telah sejuk. Ia akan membentuk ketulan lilin yang berwarna kekuningan.

Ketulan seperti itulah yang akan terenap di dalam saluran darah apabila anda memiliki paras kolesterol yang tinggi.

Ia akan menyebabkan pengaliran darah menjadi tidak lancar dan tersumbat.

Jika pembentukan ketulan itu berlaku di saluran darah jantung, bekalan darah dan oksigen ke jantung akan terhenti dan tisu jantung mati serta berhenti berfungsi.

Keadaan yang sama berlaku jika ketulan itu berada di saluran darah lain di dalam tubuh.

so lets buang kolestrol dan jangan bagi peluang ia bertapak dalam badan kita..



PERHATIKAN VIDEO INI 

kolesterol tinggi

Tulisan yang menarik dari Dr Norman Norawi. 
Omega 3 adalah 'minyak sihat' yang sangat baik untuk kesihatan jantung...

Omega 3 bersifat anti keradangan yang mencegah masalah atherosklerosis iaitu pengerasan saluran darah yang menjadi punca kepada masalah serangan jantung dan kardiovaskular

Dalam dos yang lebih tinggi Omega 3 membantu menstabilkan degupan jantung

Omega 3 juga mengawal paras Trigliserida iaitu lemak yang tidak sihat dalam darah yang menyebabkan penyumbatan saluran darah dan penyakit kardiovaskular..

Omega 3 memperlahan pembentukan plak kolesterol pada dinding dalam saluran darah dan mencegah serangan jantung..

Amalkan makanan yang tinggi Omega 3 seperti ikan, udang, sotong dan makanan laut dan juga kita boleh mengambil Omega 3 dalam bentuk suplemen minyak ikan setiap hari untuk mendapat faedah kesihatannya...InsyaAllah

#drnorman #infosihat #omega3 #cardiovasculardisease




Selain mengawal pemakanan kita seharian, saya sangat sarankan anda mengambil supplemen untuk mencukupkan lagi nutrisi di dalam badan.

Set Kolesterol Shaklee ini sangat penting kerana dia membantu mencegah, mengawal dan menghalang kolesterol dan pembentukkan kolesterol yang baru.


Fungsi Phytocol-ST
  • Pengambilan supplemen yang kaya dengan fisoterol dapat berganding dengan kolesterol ‘baik’ untuk menyerap kolestrol ‘jahat’ yang tak diperlukan.
  • Fisoterol ini berfungsi menyerap kolestrol LDL yang berlebihan dalam tubuh. Lebih tinggi kandungan fisoterol dalam badan kita, lebih cepat paras kolestrol kita dapat diturunkan.
  • Phytocol-ST Shaklee adalah 100 peratus semulajadi dan dirumus khas dengan ramuan terpilih secara klinikal untuk menghindar penyerapan kolesterol dalam tubuh sekaligus mengawal paras kolesterol.

Perbezaan Phytocol-ST Shaklee ini adalah:
  • Ianya dirumus dengan campuran bahan yang mengandungi fisoterol semulajadi dalam tumbuh-tumbuhan, buah-buahan dan bijirin.
  • Disamping itu ianya menampung 2000mg fisoterol daripada tumbuhan untuk keperluan seharian tubuh manusia.
  • Fisoterol telah terbukti secara klinikal dengan ujian makmal dapat merendahkan paras kolestrol LDL.
  • Mengikut saranan kandungan fisoterol yang digariskan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).

Fungsi Omega Guard
  • Minyak ikan yang terkandung dalam Omegaguard Shaklee diperlukan untuk kesihatan jantung:
  • Mempertingkat paras kolestrol ‘baik’ dalam pembuluh darah
  • Menyahkan kolestrol ‘jahat’ ke hati untuk disingkirkan
  • Menurunkan paras kolestrol ‘jahat’
  • Melakukan pembersihan salur darah dari plak yang terkumpul

Amaran pertama sakit jantung anda masih boleh diselamatkan tapi malangnya jika amaran kedua sakit jantung anda sudah tidak mampu bergerak lagi.
Takut bukan? Ajal tidak lewat walau sesaat.

Bangkitkan kesedaran di dalam diri anda sendiri bahawa nikmat kesihatan yang baik perlu anda hargai.

Jika anda sudah pun tau tahap kolesterol anda, usaha dan ikhtiarlah dengan sumber semulajadi.

Order Set Kolesterol 
JOM PM SAYA UNTUK CERITA TENTANG SHAKLEE 

Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINI 
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat

Continue Reading

Meal Shake Vitamin Bagi Kanak-Kanak Sembelit


Secara amnya, Meal Shake ada 24 multivitamin yang bagus, dan di Malaysia, terdapat perisa frence vanila yang sedap.
Meal Shake ialah produk NON SOY PROTEIN.

APA ITU SEMBELIT?
Sembelit ataupun dalam bahasa yang mudahnya ialah sukar untuk membuang air besar. Di dalam Bahasa Inggeris disebut "constipation".

Sembelit bukanlah satu penyakit ia hanyalah satu gejala. *Sembelit* adalah gangguan pada pencernaan yang turut dihadapi oleh kanak-kanak. Kanak-kanak yang mengalami masalah sembelit akan sukar dan kurang membuang air besar.

Dari sudut perubatan seseorang itu dikatakan sembelit apabila membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu atau tidak membuang air besar lebih 2 hari.

PUNCA-PUNCA SEMBELIT DI KALANGAN KANAK-KANAK

  1. Kurang pengambilan serat di dalam makanan harian-serat boleh didapati di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Biasalah budak-budak tak suka makan buah dan sayur.
  2. Kurang minum air putih.
  3. Makan makanan segera (fast food) yang mengandungi banyak lemak seperti burger, kentang goreng dan makan makanan yang mengandungi gula yang diproses seperti gula-gula, biskut manis dan soft drink.
  4. Bagi bayi sembelit mungkin berlaku apabila adanya peralihan dari susu ibu kepada susu fomula yang mana susu formula sukar untuk dihadam dan diserap ke dalam usus berbanding susu ibu.
  5. Peralihan dari makanan bayi kepada makanan pejal (solid food). Usus bayi yang belum matang tidak dapat berfungsi dengan baik.
  6. Pengambilan ubat untuk merawat kekurangan zink juga boleh mendorong kepada sembelit
Harus diingat kanak-kanak cenderung untuk mengelak pergi ke bilik air walaupun mereka benar-benar ada desakan untuk berbuat demikian.

Keadaan ini mungkin disebakan tidak mahu berhenti bermain permainan yang menyeronokkan atau menggunakan tandas awam.

Tekanan juga boleh menjadi sebab sembelit di kalangan kanak-kanak. Apabila mereka cemas tentang sesuatu seperti permulaan untuk ke sekolah baru dan adanya masalah di rumah.

Kajian telah membuktikan bahawa kecelaruan emosi boleh memberi kesan kepada usus untuk berfungsi dengan baik dan boleh menyebabkan sembelit serta masalah lain seperti cirit-birit.

TANDA-TANDA YANG MENUNJUKKAN ANAK ANDA SEMBELIT.

  1. Bayi atau anak-anak anda menunjukkan rasa resah atau tidak selesa ketika membuang
  2. Bagi kanak-kanak yang lebih besar mereka akan mengadu rasa sakit atau mereka dilihat meneran ketika membuang air besar.
  3. Najis mereka kelihatan kering, keras, berketul-ketul dan berbiji-biji seperti biji kacang.
  4. Kentut dan najis mungkin berbau lebih busuk
  5. Kekerapan membuang air besar berkurangan
  6. Bayi atau anak-anak anda tiada selera untuk makan danperut kembung
TIPS MENGATASI SEMBELIT SECARA SEMULAJADI UNTUK BAYI DAN KANAK-KANAK.

  • Baringkan bayi anda dan tetapkan kaki ke atas. Kemudian cuba gerakkan kaki anak anda seolah-olah sedang mengayuh basikal di udara. 
  • Tujuannya adalah untuk merangsang pergerakan usus di dalam badan jika anak anda berusia 6 bulan ke atas dan minum susu formula, berikan separuh pepejal seperti lobak yang dikisar secara segar. 
  • Ini akan menambah kandungan serat dalam pemakanan mereka dan membantu membuang najis dengan mudah.
  • Kanak-kanak yang berumur satu tahun ke atas boleh diberikan air buah-buahan seperti jus betik dan air suam. Jus betik dipercayai mengandungi serat yang tinggi.

Walaubagaimanapun ibu-ibu janganlah terlalu risau apabila anak anda menghadapi sembelit kerana keadaan ini adalah biasa di kalangan kanak-kanak.

ADAKAH FIBER SAHAJA YANG MEMBANTU ANAK-ANAK ANDA YANG ADA MASALAH SEMBELIT?

Tidak. Ini kerana dalam Mealshakes juga mengandungi MAGNESIUM yang membantu masalah sembelit.

BAGAIMANA MAGNESIUM MEMBANTU MASALAH SEMBELIT? 

  • Magnesium membantu dengan menenangkan otot usus yang boleh melancarkan pembuangan. 
  • Magnesium juga membantu meningkatkan jumlah air dalam kolon yang boleh melembutkan najis seterusnya memudahkan pembuangan.
  • Sekiranya anak anda mengalami tanda tanda masalah sembelit segeralah ambil perhatian dan berilah mereka MEALSHAKE SHAKLEE
KANDUNGAN MEAL SHAKE

  1. Anti oksidan – vitamin A, C, E, zink, selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan juga anti penuaan.
  2. Protein – membina sel-sel kulit, kuku, rambut, organ dan darah dan membantu memulihkan sel.
  3. Vitamin B – membina sel-sel darah merah yang sihat.
  4. Fiber/Serat – memberikan rasa kenyang ketika lapar terutamanya dipagi hari. Juga membantu melawaskan pembuangan air besar bagi mereka yang mengalami sembelit.
  5. Asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan megnasium – membina tulang dan sel-sel untuk proses tumbesaran.
KEBAIKAN MEAL SHAKE

(1) Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.
- Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
- Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

(2) Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
- Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
- Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.

(3) Untuk Pembesaran
- Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
- Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.

(4) Anti-oksida.
- Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
- Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan.

(5) Pemulihan Kulit
- Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
- Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.

(6) Detox
- Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.
- Sesuai untuk kanak-kana serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.


INFO TAMBAHAN
Lagi satu korang perasan tak dari segi kandungan dan kebaikan meal shake ni, macam lebih kurang fungsi vita lea iaitu multivitamin. cumanya meal shake ni dalam bentuk serbuk, vita-lea dalam tablet.

SIAPA YANG PERLUKAN MEAL SHAKE?

  1. Anak susah nak makan
  2. Anak tak nak makan sayur
  3. Anak selalu demam dan selesema
  4. Anak yang kurus @ Anda yang kurus
  5. Anak mengalami Asma/ lelah
  6. Anak yang batuk
  7. Kegunaan untuk seisi keluarga


ANTARA KELEBIHAN MEAL SHAKE YANG LAIN.

  • Kurangkan Ekzema
  • Untuk Tumbesaran
  • Untuk Perkembangan Minda
  • Untuk Tingkatkan Selera Makan anak
  • Untuk Anak yang dah berhenti susu ibu
  • Untuk Anak kekal aktif
  • Sebagai perlindungan jangkitan penyakit kepada anak-anak
  • Meningkatkan berat badan anak
  • Membantu anak fokus
  • Membantu kurangkan kekerapan asthma
  • Mengatasi masalah sembelit pada anak
  • Supplement yang sesuai untuk anak yang menghadapi masalah diabetes tahap
  • Membantu menurunkan berat badan anak yang obesiti
  • Ambil semasa sarapan meningkatkan kecergasan seawal pagi
  • Supplement yang sangat mudah disediakan, boleh dicampurkan ke dalam bijirin atau susu

ANTARA SET YANG ADA MEAL SHAKE

  1. Set tambah selera – Meal Shake, Vita Lea, B complex
  2. Set Eczema anak2 – Meal Shake, Omega Guard, Herbal Blend
  3. Set Imun Anak2- Meal shake, Nutriferon
  4. Set tumbesaran anak2- Meal Shake, Omega
TESTIMONI 














Semoga masalah sembelit yang anak-anak anda hadapi dapat diselesaikan dengan info dan penerangan lebih detail yang telah saya sediakan di sini.

HARGA MEAL SHAKE : RM120
UNTUK ORDER 
JOM PM SAYA UNTUK CERITA TENTANG SHAKLEE 


Untuk info lanjut 
Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINI 
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat

Continue Reading

6 Sebab Anda Perlu Ambil CoQ10




Rasai kehebatannya dengan
“palam pencucuh badan anda"!

(1) Generator Tenaga Utama
Berada di dalam mitokondria - kilang tenaga anda, CoQ10 memulakan proses penghasilan tenaga, menjadi bahan api kepada mitokondria dan menghasilkan 95% tenaga badan anda.

(2) DUO Tenaga dengan Polifenol
Inginkan tenaga yang berpanjangan? Ambil kombinasi
CoQ10 dan polifenol. Polifenol menghasilkan lebih banyak mitokondria manakala CoQ10 menjadi bahan api untuk mitokondria untuk menghasilkan lebih banyak tenaga!

(3) Sumber Antioksida yang Berkuasa
Merupakan antioksida yang kuat, CoQ10 bermanfaat
untuk kesihatan, kulit yang lebih muda, mengelakkan
kerosakan radikal bebas yang disebabkan oleh sinaran
UV dengan berkesan.

(4) Nutrisi Penting untuk Jantung
Secara semulajadi, CoQ10 banyak berada di jantung
yang mengepam darah 24/7. Sayangi Jantung Anda.
Ambil CoQ10!

(5) Kekal Remaja
Secara semulajadi, CoQ10 banyak berada di jantung
yang mengepam darah 24/7. Sayangi Jantung Anda.
Ambil CoQ10! Pada usia 20-an, CoQ10 berada pada paras yang tinggi di dalam badan dan ia juga mula berkurangan pada usia 20-an! Dan anda akan mula mudah rasa letih, lemah badan dan mengalami tekanan emosi. Tingkatkan tahap CoQ10 anda dengan suplemen CoQ10.

(6) Adakah Anda mengambil Statins?
Anda Perlukan CoQ10!
Statin menurunkan tahap kolesterol, ia merupakan perkara yang baik. Adakah anda tahu ia juga menurunkan tahap CoQ10? Berdasarkan kajian, ia berkurangan sebanyak 40%. Periksa tahap
kolesterol anda dan kekalkan tahap CoQ10, dengan suplemen CoQ10 dalam diet harian anda.

Pilih dengan bijak untuk kesihatan anda. Dapatkan 1 100mg CoQ10 setiap hari!

100mg CoQ10 bersamaan dengan:
1 kapsul Shaklee CoQ-Trol Plus
  • 3kg Daging Merah
  • 100 sudu makan minyak Canola
  • 100 cawan Brokoli
  • 3.3kg Mentega Kacang 


Kebaikan CoQ Trol Plus Shaklee
1. Membantu kekal bertenaga
2. Menyokong gaya hidup yang aktif dan cergas
3. Membaiki perdaran darah yang sihat 
4. Mengekalkan kolesterol yang sihat
5. Menguatkan otot jantung
6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
7. Meingkatkan pergerakan sperma 
8. Meningkatkan kuantiti sperma
9. Memperbaiki kualiti ovum 
10. Mempunyai peluang tinggi untuk persenyawaan
11. Bertindak sebagai pelindung UV kepada kulit
12. Memberi tenaga untuk penghasilan dan pembaikan sel kulit 
13. Memperbaiki jerawat dan kesan parut pada kulit
14. Kulit lebih anjal dan sihat kurang berkedut 
15. Melambatkan proses penuaan kulit dan badan
16. Meningkatkan daya ingatan & pembelajaran
17. Lebih fokus dan peka
18. Mengurangkan risiko penyakit berkaitan dengan penuaan, iaitu Alzheimer dan Parkinson 

Siapa yang Perlukan CoQ Trol Plus Shaklee?
1. Masalah berkaitan jantung
2. Kolesterol tinggi
3. Darah tinggi
4. Kulit cantik / Awet muda
5. Alzheimer
6. Lemah otot
7. Badan jenis cepat letih 
8. Tingkatkan kesuburan 
9. Baru lepas pembedahan jantung 
10. Anda yang berumur 40 tahun ke atas
11. Sesiapa saja yang ingin sihat


TESTIMONI COQ-TROL PLUS 












JOM PM SAYA UNTUK CERITA TENTANG SHAKLEE 

Untuk info lanjut 
Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINI 
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat
Continue Reading

EKSKLUSIF DARIPADA SHAKLEE


KEDATANGANNYA DI NANTI
EKSKLUSIF DARIPADA SHAKLEE

  1. Semulajadi 
  2. Kemajuan Saintifik 
  3. Unik dan Eksklusif 
  4. Polifenol, termasuk 
  5. Rejuvetrol™, yang memberi
  6. spektrum perlindungan yang
  7. lebih menyeluruh
  8. Kuasa Antioxidan
  9. Dibukti secara saintifik untuk: 
  10. Meningkatkan perlindungan sel
  11. Meningkatkan tenaga dalam sel
  12. Menguatkan pertahanan sel
  13. Menguatkan fungsi sel
  14. Disokong oleh 6 Paten 
  15. Buatan Amerika Syarikat
  16. Disahkan Halal


JOM PM SAYA UNTUK CERITA TENTANG SHAKLEE 

Untuk info lanjut 
Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINI 
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat

Continue Reading