7 Tanda Awal Kanser Ovari


Kanser ovari popular dengan gelaran "pembunuh senyap" bagi golongan wanita dan merupakan bentuk kanser yang paling berbahaya.

Bahayanya Kanser Ovari jika kita tak nak ambil tahu apakah tanda-tandanya. Bukan nak kata apa, ramai gadis remaja tidak mahu menceritakan masalah kesihatan yang mereka hadapi. Kadang-kadang mereka hanya pendamkan sahaja kerana takut perkara yang bakal menimpa.
Tidak juga mahu buat PEMERIKSAAN PAP SMEAR oleh kerana takut atau sakit.

Bayangan terhadap pembedahan yang membuatkan mereka takut untuk berjumpa dengan doktor. Mereka memang akan memikirkan hal kematian terlebih dahulu. Maka, mereka akan berpendapat bahawa dengan menyembunyikan sakit itu mungkin boleh memanjangkan lagi usianya.

Padahal, dengan berdepan dengan masalah ini, doktor boleh memberi kaedah yang sesuai untuk menyelesaikan masalah anda. Jadi, anda seharusnya jangan takut untuk berjumpa doktor.



KANSER OVARI SEBENARNYA MUDAH DIKESAN
Menurut Pakar Ginekologi Onkologi Hospital Serdang, Dr Andi Anggeriana Andi Asri menerusi MAKNA Malaysia (Majlis Kanser Nasional),  kanser rahim adalah salah satu kanser yang mampu dikesan seawal tahap satu.

Individu yang berusia di bawah 30 tahun, rawatan susulan mampu memberikan tahap penyembuhan pada kadar yang cepat serta tidak perlu menjalani pembedahan pembuangan rahim.

Berikut adalah 7 tanda kanser rahim / ovari yang perlu diketahui oleh setiap wanita.

Pendarahan Selepas Menopaus
Antaranya simptom yang paling jelas, terutamanya selepas menopaus adalah berlakunya pendarahan. 
Kebiasaannya wanita mengambil mudah apabila selepas menopaus, mereka didatangi haid semula.
Sepatutnya wanita perlu membuat pemeriksaan sekiranya ia berlaku agar doktor dapat mengesahkan sama ada ia penyakit serius. 
Apabila dibiarkan dan tidak mendapatkan sebarang rawatan, sel kanser boleh merebak ke tahap 4.



Haid Tidak Teratur Dan Banyak
Bagi yang belum menopaus, ambil perhatian sekiranya haid tiba-tiba keluar secara banyak dan berterusan. 
Perkara ini disebabkan oleh ovari yang gagal merembeskan hormon secara normal kerana aktivitinya yang terganggu.
Aliran haid berat ini juga boleh disebabkan oleh beberapa penyakit lain seperti fibroid atau polyp di uterus. 
Pendarahan teruk juga boleh berlaku selepas melakukan hubungan intim ataupun sudahmenopaus.



Perut Tidak Selesa / Kembung
Selain 2 tanda kanser rahim paling jelas di atas, sistem penghadaman juga turut terkesan kerana posisinya yang agak dekat. 
Perut akan terasa mudah kenyang dan kembung.
Sesetengah wanita mudah terasa loya dan mudah terkena sembelit.
Jika perkara ini berlanjutan lebih dari tiga minggu, dapatkan nasihat doktor untuk rawatan selanjutnya.



Mudah Letih
Walaupun sudah berehat lama, tetap berasa letih. 
Nafas menjadi singkat dan jantung berdegup lebih laju walaupun tidak melakukan aktiviti berat. 
Selama ini tidak pernah pula selesu ini.
Seperti yang dijelaskan oleh sumber laman web kesihatan, hal ini disebabkan oleh sel darah merah yang berkurangan berbanding sel darah putih. 
Keadaan inilah yang dinamakan anemia dan sering berlaku pada pesakit kanser.


Kerap Membuang Air Kecil
Minum air macam biasa. 
Nak dikata mengandung, tidak. 
Kenapa sejak-sejak ini terlalu kerap buang air kecil? 
Bukan sahaja selalu, malah sakit seperti rasa ketat dan pedih. 
Jangan berasa malu untuk mendapatkan nasihat doktor jika perkara ini berlarutan lebih dua minggu.
Walaubagaimanapun, tanda kanser rahim ini menyerupai juga beberapa penyakit lain yang kurang serius dan boleh dirawat dengan mudah.



Sakit Seakan Senggugut
Selain sakit perut kembung, sakit di sekitar pelvis seakan senggugut ketika haid juga adalah antara tanda kanser ovari. 
Sakit ini mungkin sebiasa sakit senggugut atau mungkin lebih teruk sehingga perlu berbaring dan ambil ubat tahan sakit.
Dapatkan nasihat pakar sekiranya sakit pelvis berlarutan walaupun selepas haid atau pada bila-bila masa.



Perubahan Berat Badan Secara Drastik
Jika selama ini kita bertubuh agak gempal dan turun berat badan tanpa senaman atau kawalan pemakanan, dapatkan rawatan segera terutamanya bila turun berat badan secara drastik.
Mengubah corak pemakanan kepada yang lebih sihat dan rutin senaman dapat mengurangkan risiko kanser.



Diagnosis Kanser Ovari
Menurut Hospital Metro yang menyediakan khidmat penjagaan kesihatan khusus bagi kaum wanita, terdapat satu ujian darah iaitu CA-125 yang boleh digunakan untuk mengesan paras CA-125 (sejenis protein yang parasnya meningkat di sel-sel ovari yang mengalami kanser).

Namun, ujian darah CA-125 semata-mata tidak boleh digunakan untuk mendiagnosis kanser ovari. Pemeriksaan lain seperti ultrasound melalui vagina dan pemeriksaan pelvik mesti dilakukan agar mendapat keputusan yang lebih tepat.

Jangan Ambil Mudah
Sekiranya anda mengalami simptom-simptom di atas, dapatkanlah nasihat doktor. Semak semula sekiranya tedapat ahli keluarga terdekat anda ada yang menghidap kanser payudara atau ovari.

Namun begitu, jangan terlalu panik jika anda menghadapi gejala-gejala di atas. Ada beberapa lagi penyakit yang menyerupai tanda kanser rahim seperti PCOS atau fibroid. Ujian saringan awal boleh dilakukan sebagai langkah berjaga-jaga supaya perkara yang tidak diingini dapat dielakkan.

RAWAT KANSER JIKA MASIH DPERINGKAT AWAL DENGAN VIVIX. USAHA DAN IKHTIAR DENGAN VIVIX  SHAKLEE. SEMUANYA DENGAN IZIN ALLAH SWT.

Testimoni Kanser Ovari




SUPLEMEN YANG MEMBANTU MENGECUTKAN CYST DENGAN CEPAT

GLA COMPLEX 
• Minyak benih bunga matahari adalah sumber asid lemak omega-6. Ia amat membantu menstabilkan hormon dan sangat bagus dalam menyokong sistem imun badan.
• Apakah kandungan dan perbezaan GLA Complex Shaklee yang sungguh istimewa buat wanita ini?
• Kebanyakan GLA (gamma-linolenic acid) yang ada dipasaran adalah daripada EPO (evening primrose oil). Namun GLA Complex Shaklee ini diektrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO. Ekstrak minyak borage ini adalah 3 kali lebih berkesan daripada EPO. Dan yang istimewanya Shaklee hanya mengektrak dari Bunga Borage yang ditanam secara organik sahaja di kawasan Saskatchewan. 
• Setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ia merupakan sumber terbaik asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Ianya digabungkan dengan minyak bunga matahari yang merupakan satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia juga mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. Supplement Omega 6 dan Vitamin E mempunyai anti-keradangan yang tinggi yang membantu penyembuhan.

SET ACE 
• Terdiri daripada Vitamin A ( Carotomax ) ,
Vitamin C ( Sustained Released Vita C Plus ) 
Vitamin E ( Vita E Complex )
• Set ACE Berfungsi sebagai antioksidan yang penting untuk membunuh hormon xenoestrogen.
• Ia melindungi cyst dari tumbuh kembali. Selain itu, ia juga menghalang pembentukan sel kanser. Suplemen ini juga menggalakkan perkembangan ovari dan pundi kencing yang normal dan sihat selain menghalang jangkitan.

VIVIX 
• Suplemen vivix sangat berkuasa sebagai antioksidan yang mana ia adalah gabungan resveratrol dan polyphenols. Ia memastikan sel kekal bertenaga dan muda. Vivix juga mampu merencatkan pertumbuhan sel tidak normal dari cyst dan menghalang pertumbuhan semula sel tidak normal.

Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINi
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat



Continue Reading

Virus Corona Mengancam Nyawa Manusia

Belum pun habis cerita tentang virus Influenza, kini telah datang virus baru. Kali ini ia lebih menyeramkan dan lebih merbahaya. Itulah dia VIRUS CORONA yang lebih mengancam nyawa manusia. 


Kenapa saya kata lebih merbahaya kerana berita yang telah pun saya terima bahawa angka rasmi laporkan 41 warga Wuhan sudah mati, tapi dipercayai angka sebenar lebih daripda seratus atau mungkin lebih daripada jumlah itu.



Inilah akibatnya jika MAKAN benda yang tak patut dimakan, tak hairanlah rakyat China jadi penyebar dan pengeksport virus Corona yang amat merbahaya. Virus itu dikatakan boleh 'mutate' kepada sifat lebih merbahaya kerana itu tiada vaksin ditemui hingga hari ini. 



BERITA DARI DALAM MALAYSIA baru-baru ini rakyat semua menyeru bahawa kerajaan mesti BATALKAN visa percuma yang diberikan kepada pelancong China sempena VMY 2020, demi keselamatan rakyat sendiri.



#CoronaVirus 

Wabak yang berasal dari China ini amat mudah berjangkit, tidak mempunyai vaksin mahupun penawar dan telah dihidapi oleh ratusan nyawa. 


Semoga kita semua berada di bawah payung lindungan yang Maha Esa.



Apapun kita sebagai manusia hendaklah mrngikuti langkah-langkah pencegahan untuk mengelakkan kita dan keluarga dari wabak ini.







Apakah itu VIRUS CORONA?
Virus corona menyebar melalui udara bebas seperti flu.

Virus corona memiliki gejala serius dan potensi penularan tinggi. Penyakit ini menyerang pernapasan dan menyebabkan paru-paru tidak bekerja dengan normal. 



Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINi

Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat

Continue Reading


Puasa Untuk Kali Pertama?

Adalah biasa untuk 2 hingga 3 hari pertama merupakan masa yang amat sukar bagi kanak-kanak yang cuba berpuasa buat kali pertama.

Dari perspektif nutrisi, berikut adalah beberapa idea untuk ibu bapa bantu memudahkan perjalanan berpuasa mereka.

SAHUR
- Berikan anak anda permulaan hari yang baik dengan :
• Pemakanan bertenaga tinggi. Susu dan telur adalah penggalak tenaga yang hebat.
• Segelas Meal Shakes yang lazat serta mengandungi vitamin dan mineral bagi memastikan anak-anak anda kenyang lebih lama.
• Minuman yang sihat bagi memastikan mereka terhidrasi sepanjang hari dan kurangkan rasa dahaga dengan Performance dengan rasa oren yang enak.
• Sertakan buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai sumber serat yang penting.

IFTAR
- Galakkan pemakanan yang sihat
• Kurma dan air – cara mudah untuk berbuka puasa.
• Sup buatan sendiri dan stew kaya dengan mineral dan garam.
• Segelas Meal Shakes untuk melegakan perut selepas seharian berpuasa dan menghalang anak anda dari terlebih makan.









Menjalani Puasa dengan lebih mudah!
  • Sumber yang baik untuk serat, protein, kalsium dan zink untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat.
  • Membantu mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama.
  • Sempurna untuk kanak-kanak dan remaja yang aktif.
  • Rasa yang sedap apabila ditambah ke dalam shakes, sup berkrim 
  • dan ais krim!
  • Ibu dan ayah juga akan menyukainya.






JOM ORDER PERSEDIAAN MELATIH PUASA 

Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINi
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat



Continue Reading

Influenza Membawa Maut


  1. Influenza Cepat Merebak
  2. Boleh Bawa Maut
  3. Kerap Cuci Tangan
  4. Elak Berada Di Tempat Orang Ramai 

Status di atas adalah yang sering kita baca di mana-mana laman media sosial. Tidak kurang juga ia merupakan peringatan dan nasihat daripada pakar-pakar perubatan.

INFLUENZA
Tahukah anda setiap tahun 1 daripada 10 orang dewasa, dan 3 daripada 10 kanak-kanak dijangkiti influenza di seluruh dunia.

Ramai yang beranggapan ianya demam biasa namun hakikatnya ia adalah influenza.
influenza ialah sejenis penyakit yang berbeza dan jauh lebih serius berbanding flu biasa.

  • Batuk
  • Hidung tersumbat atau berair
  • Rasa tidak sihat
  • Lemah atau sakit badan
  • Ia melemahkan kadang kala boleh membawa maut
Orang yang menghidap influenza boleh menjangkiti orang lain dengan mudah.
Simptom akan muncul 1-4 hari selepas virus memasuki tubuh.
Virus influenza boleh hidup di atas permukaan barang antara 2-8 jam.
Virus influenza boleh tersebar melalui udara sejauh 1 meter daripada puncanya
Kanak-kanak yang dijangkiti influenza boleh menjangkiti orang dewasa dan begitu juga sebaliknya.

Komplikasi influenza bagi kanak-kanak:
1. Pneumonia (radang paru-paru)
2. Sindrom Reye (menyebabkan kerosakan otak & hati yang serius)
3. Jangkitan pada telinga dan sinus

Komplikasi influenza bagi orang dewasa:
1. Memburukkan lagi penyakit sedia ada (contohnya: lelah, diabetes)
2. Sehingga 85% kematian akibat influenza berlaku di kalangan warga emas

BAGAIMANA INFLUENZA BOLEH MEMBAWA MAUT?
Virus Influenza ialah penyakit yang mudah merebak melalui batuk dan bersin serta boleh membawa maut jika jangkitan itu merebak ke paru-paru akibat kesukaran untuk bernafas. 

Jangkitan virus influenza mungkin kelihatan seperti selesema biasa namun ia sebenarnya lebih parah.

Virus berkenaan akan memberi kesan kepada sistem pernafasan dan boleh menyebabkan kematian, terutama di kalangan kanak-kanak yang mempunyai sistem ketahanan badan (imun) yang belum matang.

JADI APAKAH USAHA KITA SEBAGAI USAHA UNTUK MENCEGAH INFLUENZA? 
SHAKLEE TELAH MENGADAKAN PROMOSI BESAR-BESARAN SEHINGGA HUJUNG BULAN JANUARI 2020.
INI KERANA PERMINTAAN SET INFLUENZA TERLALU TINGGI. 


TESTIMONI SET INFLUENZA





CEGAH SEBELUM TERJADI DENGAN SHAKLEE 
Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINi

Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat







Continue Reading

Performace Drink Minuman Menyegarkan


*Menyegar dan Menghilangkan Dahaga*

Apakah itu?
Sudah tentulah minuman isotonik PERFORMANCE DRINK dari SHAKLEE.
Entri kali ini adalah persedian untuk berpuasa.
Memastikan badan terhidrat sepanjang bulan puasa adalah sangat mencabar terutamanya di kawasan-kawasan tertentu dimana tempoh berpuasa adalah sehingga 18 jam sehari. 
Apabila badan anda tidak mendapat air yang mencukupi, dehidrasi akan berlaku.


Dehidrasi memberi kesan negatif kepada pelbagai sistem kesihatan badan kita dengan:
• Mempengaruhi prestasi fizikal normal badan. 
• Menyebabkan badan letih dan lesu
• Menyebabkan ketidakselesaan perut dan sembelit. 
• Mengurangkan kadar penyerapan nutrien
• Mengurangkan keanjalan kulit dan menyebabkankulit kering. Ini kerana 30% daripada kulit kita terdiri daripada air yang membekalkan daya ketahanan, keanjalan dan seri kepada kulit

Hidrat untuk kekal aktif dan cergas sepanjang berpuasa
• Ambil makanan tinggi dengan kandungan air. 
• Minum Performance Shaklee® dengan rumusan Opti-LyteTM proprietary yang:
- Membekalkan elektrolit.
- Membolehkan badan anda untuk menghasilkantenaga segera yang berkekalan bagi membolehkan anda sentiasa aktif. 

JADUAL MINUMAN Shaklee Performance Drink ketika berpuasa ialah 8 GELAS AIR
  1. Iftar - 2 gelas 
  2. Waktu Malam - 4 gelas
  3. Waktu sahur - 2 gelas 

Shaklee Performance® dengan campuran proprietari enam elektrolit untuk menyokong penghidratan optimum.

MINUMAN INI BUKAN SAHAJA UNTUK BULAN PUASA TAU KAWAN-KAWAN. MINUMAN INI ADALAH UNTUK SETIAP HARI YANG SERINGKALI RASA DAHAGA PADA WAKTU MUSIM PANAS.

Kalau nak tahu minuman yang mampu buat tekak kita rasa sejuk, lega seperti dalam aircond . Semestinya PERFORMANCE​ DRINK Shaklee lah 👍🏻

Kelebihannya adalah :-
  1. Bebas gas atau tidak berkarbonat
  2. Kurang kandungan gula ( less sugar )
  3. Tidak mengandungi lemak
  4. Tidak mengandungi kolesterol
  5. Tidak mengandungi bahan tiruan, pewarna atau pengawet tambahan.
  6. Dirumus KHAS dengan kandungan sodium , potassium , dan karbohidrat yang mencukupi.
  7. Bersifat isotonik, jumlah kepekatan karbohidrat yang ada didalam Performancen drink adalah sama dengan darah kita. Ia memudahkan proses penyerapan sekaligus meningkatkan kadar gula didalam darah. Kesiannya?.. Tubuh lebih bertenaga dan cergas!

Siapa yang selalu perlukan Performence Drink
  1. Mereka yang aktif bersukan
  2. Mereka yang kurang minum air
  3. Mereka yang berpuasa
  4. Mereka yang kerap sakit kepala
  5. Ibu yang menyusukan anak
  6. Mereka yang kurang sihat ( Deman, selsema dsb )
  7. Kanak-kanak yang Deman
  8. Mereka yang gemar minum isotonik  ( alternatif yang lebih sihat )

Haa banyak kan manfaat Performance Drink nie,, best Kan??

Siapa yang berminat untuk dapatkan Performanc Drink nie jangan segan-segan nak whatsapp saya hokey.

DAN DAN DAN PERFORMANCE BUKAN BERPERISA OREN SAJA TAU TETAPI ADA JUGA PERISA 👇








Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINi
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat

Continue Reading