Radikal Bebas Punca Kerosakan DNA Dan Melumpuhkan Pertumbuhan Sel-Sel Baru


Entri besar kali ini, saya akan kongsikan punca terbesar kerosakkan DNA dan seteruskannya melumpuhkan pertumbuhan sel-sel baru dan sihat di dalam tubuh badan.

KEMUSNAHAN DNA berlaku setiap hari. Berjuta DNA akan musnah. ini akan mempercepatkan penuaan sel. Ini di sebabkan  oleh faktor RADIKAL BEBAS yang sangat banyak dalam badan. ini yang akan rosakkan DNA dan SEL tubuh kita

Kemusnahan DNA akibat radikal bebas

RADIKAL BEBAS TU APA?
Apabila sel-sel tubuh menggunakan oksigen (yang diperlukan untuk hidup dan melaksanakan fungsi-fungsi normal tubuh), ia akan menghasilkan produk sampingan yang disebut sebagai radikal bebas. Radikal bebas adalah penyebab kepada kerosakan sel tubuh.

Banyak masalah kesihatan seperti penyakit jantung, sembelit, diabetes, kanser dan lain-lain. Kerosakan sel-sel pada tubuh adalah berpunca daripada oksidatif. 
Namun, kerosakan ini boleh dihalang oleh *Antioksidan*

Antioksidan membunuh radikal bebas

Senang cerita...
RADIKAL BEBAS NI BAHAN PEROSOK DARI SUMBER LUAR
 • Merokok
 • Minum arak
 • Bahan-bahan kimia dari persekitaran
 • Bahan suplemen yang entah apa-apa tak ada brand
 • Apa yaag kita lalui makan akan mengundang radikal bebas ni.

BAGAIMANA VIVIX BANTU MEMUSNAKAN RADIKAL BEBAS?
SEL BADAN dan DNA AKAN DILINDUNGI di sebabkan antioksidan akan menghalang radikal bebas yang memusnahkan sel-sel badan. Sel badan akan dapat kontrol pengawalan genetik dengan lebih bagus sebab kurangnya radikal bebas yang rosakkn sel-sel badan ni.

RADIKAL BEBAS BOLEH DIHALANG OLEH *ANTIOKSIDAN*

RAMUAN VIVIX TINGGI ANTIOKSIDAN
Lobak ungu
 1. Lobak ungu mula ditanam di Tengah dan Timur Jauh, bersama-sama dengan lobak putih, merah, kuning, hijau dan hitam. Ia kaya dengan antosianin dan provitamin A karotenoid, yang merupakan antioksidan yang kuat.
 2. Lobak ungu juga boleh membantu dengan pengurusan berat badan dan kawalan glukosa, dan dalam satu kajian, mereka yang mempunyai tahap yang tinggi karotenoid mempunyai kira-kira separuh risiko diabetes.
Antara kelebihan lobak ungu adalah:

 • Lobak ungu ini bersifat lebih antioksidan berbanding lobak biasa. Antioksida ini berfungsi untuk melindungi sel badan kita dari ‘berkarat’ yang seterusnya meleret kepada macam-macam penyakit.
 • Lobak ungu mempunyai sifat anti radang yang tinggi. Ini menjadikannya sangat bagus untuk membantu melegakan arthritis atau sakit sendi.
 • Lobak ungu mempunyai sifat anti carcinogen yang dapat membantu mengurangkan risiko kanser. Bagi pesakit kanser, lobak ungu ini boleh membantu tubuh untuk melawan kanser.
 • Lobak ungu sangat bagus melawan virus dan bakteria yang mudah berjangkit dan merebak seperti flu, campak dan jangkitan dalaman seperti jangkitan di salur kencing, mulut dan perut.
 • Dos Vitamin A yang tinggi di dalam lobak ungu adalah sangat bagus untuk mengelak arteri tersumbat dan secara tidak langsung mengelak penyakit strok. Lobak ungu juga kaya dengan Vitamin B, C dan vitamin E , yang bagus untuk merendahkan bacaan kolesterol.
 • Akar lobak ungu ini telah lama digunakan untuk merawat masalah usus, masalah penghadaman, masalah tonsil dan sembelit.
LOBAK UNGU 

Anggur Muscadine
 1. Menurut Brunswick Biomedical Laboratories of Wareham, Massachusetts pada tahun 2003 , anggur muscadine mempunyai kandungan ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity) yang tertinggi antara yang mereka pernah kaji. Ini juga bersamaan dengan 6-8 kali ganda lebih tinggi berbanding blueberri.
 2. Anggur muscadine juga kaya dengan antioksidan yang dikenali sebagai Oligomeric proanthocyanidins (OPC). OPC dikatakan mempunyai kuasa antioksidan yang lebih kuat berbanding vitamin C dan vitamin E.
 3. Anggur muscadine mempunyai kadar resveratrol yang 6x lebih tinggi dari anggur merah.  Ia satu-satunya anggur yang mengandungi Ellagic Acid iaitu sejenis bahan antikanser dan antiradang.
 4. Shaklee menggunakan keseluruhan buah anggur muscadine ini termasuk kulit dan bijinya kerana
 5. Anti oksidan dan phytonutrients yang tinggi dalam kulit anggur -Kandungan Resveratrol yang tinggi di dalam biji anggur
ANGGUR MUSCADINE

Polygonum Cuspidatum
 • Polygonum Cuspidatum (juga dikenali sebagai Knotweed Jepun) adalah tumbuhan perenial yang besar berasal dari Asia, yang juga dikenali banyak ditemui di Amerika Utara dan Eropah.
 • Knotweed Jepun adalah sumber komersial Resveratrol, yang juga terdapat di dalam ekstrak kulit anggur merah dan juga biji anggur merah.
 • Polygonum Cuspidatum mempunyai banyak manfaat kesihatan dan digunakan untuk merumuskan suplemen anti penuaan seperti resveratrol dan banyak jenis perubatan tradisional cina.
 • Akarnya (“He Sho Wu”) kaya dengan kandungan resveratrol dan selalu digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat rambut beruban di negara China dan Jepun selama lebih 100 tahun.
 • Potensi polifenol semulajadinya adalah untuk menyokong diet yang sihat dan mampu memberi kesan positif kepada penuaan sel yang sihat. Ada beberapa kajian menunjukkan resveratrol di dalam Polygonum Cuspidatum mampu mencegah tumor.
POLYGANOM CUSPIDATUM

Elderberri
Antara kelebihan buah elderberi adalah
 1. kaya antioksidan,  
 2. untuk menurunkan kolesterol
 3. memperbaiki penglihatan
 4. meningkatkan sistem imunisasi, 
 5. meningkatkan kesihatan jantung 
 6. dan untuk batuk, selesema, flu, jangkitan bakteria dan virus dan tonsilitis
Banyak kajian telah dilakukan ke atas elderberi, seperti berikut:

 1. Elderberries telah disenaraikan dalam CRC Buku Herba Perubatan seawal tahun 1985, disenaraikan dalam 2000 Mosby.
 2. Di Israel, Makmal Onkologi Hassasah telah mendapati bahawa elderberi merangsang sistem imun badan dan mereka merawat kanser dan AIDS dengannya. Pelbagai faedah perubatan (dari selesema dan selesema asma melemahkan, kencing manis, dan berat badan) mungkin disebabkan oleh peningkatan sistem imun setiap individu.
 3. Di pusat penyelidikan Bundesforschungsanstalt makanan di Karlsruhe, Jerman, ahli-ahli sains yang menjalankan kajian ke atas Elderberi menunjukkan antosianin elderberry meningkatkan fungsi imun dengan meningkatkan pengeluaran cytokines. Ini protein yang unik bertindak sebagai utusan dalam sistem imun untuk membantu mengawal tindak balas imun, seterusnya membantu untuk mempertahankan badan terhadap penyakit.
 4. Penyelidikan lanjut menunjukkan bahawa anthocyanin ditemui di Elderberries mempunyai kapasiti antioksidan melebihi vitamin E atau vitamin C.
 5. Kajian di Austria University of Graz pula mendapati bahawa ekstrak elderberi mengurangkan pengoksidaan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) kolesterol. Pengoksidaan kolesterol LDL yang terbabit dalam atherogenesis, sekali gus menyumbang kebaikan kepada penyakit kardiovaskular
ELDEBERI

SOALAN-SOALAN VIVIX 
Jadi, sekiranya anda mahukan cara pengambilan vitamin yang benar-benar bermanfaat untuk anda, maka vitamin Shaklee adalah pilihan yang paling tepat sekali!

Untuk Pertanyaan dan Order 
ORDER SHAKLEE
Kenali Kak Shida di sini 
KAK SHIDA N TEAM INDAH LEGACY


Post a Comment

0 Comments