7 Persoalan Anda Mengenai Vitamin C, Terjawab!

7 Persoalan Anda Mengenai Vitamin C, Terjawab!

7 Persoalan Anda Mengenai Vitamin C, Terjawab!

Vitamin C dianggap sebagai vitamin yang serba boleh kerana pelbagai manfaat yang mengagumkan.

Di sini, kami memberikan jawapan terhadap soalan-soalan yang mungkin ditanya mengenai nutrient terbaik ini yang menyokong dalam kesihatan badan.


Vitamin C untuk Ibu Hamil 


1) ADAKAH LEBIH BAIK MENGAMBIL VITAMIN C YANG LEBIH TINGGI DALAM SATU MASA ATAU MENGAMBIL DOS YANG KECIL SETIAP HARI? 

Vitamin C tidak dihasilkan oleh badan, oleh itu kita perlu menambah vitamin penting ini melalui diet.


Walaupun anda mengambil kuantiti vitamin C yang tinggi, badan anda hanya boleh menyerap apa yang diperlukan dan membuangnya jika berlebihan. Pilihan untuk mengambil vitamin C melalui Sustained Release System dimana 100mg vitamin C dilepaskan setiap jam, sepanjang lima jam bagi memastikan penyerapan maksimum pada badan. Warga emas dan mereka yang merasa tidak sihat mungkin memerlukan rangsangan tambahan vitamin C bagi perlindungan tambahan.


Vitamin C Penting Untuk Kecantikan 


2) SAYA MAKAN MAKANAN YANG SIHAT TERMASUK SAYURAN DAN BUAHAN. PERLUKAH SAYA MENGAMBIL VITAMIN C?

Kandungan vitamin C dalam buahan dan sayuran mungkin berbeza-beza, terutamanya selepas membasuh, memotong dan memasak. Untuk mendapatkan 500mg vitamin C, anda perlu makan buah oren sebanyak 7.5 biji, 6 cawan brokoli atau 119 batang lobak merah.

Adalah mustahil untuk mencapainya dalam diet harian, kerana kos yang tinggi. Cara bijak adalah dengan mengambil melalui suplemen. Sustained Release Vita-C Plus™ hanya memberikan kos 40 sen sahaja setiap biji!


Vitamin C untuk Resdung 

3) SAYA MEMPUNYAI GASTRIK..SAYA DENGAR BAHAWA PESAKIY GASTRIK TIDAK DIGALAKKAN UNTUK MENGAMBIL VITAMIN C.

Ini adalah salah tanggapan. Terdapat pelbagai sumber suplemen vitamin C yang diperbuat daripada bahan-bahan yang tidak akan menyebabkan sakit gastrik. Pilih vitamin C yang diekstrak dari jagung yang lembut serta sensitif pada perut.


Vitamin C Penting Untuk Hb Rendah 


4) BERAPA BANYAK VITAMIN C YANG PERLU SAYA MAKAN SETIAP HARI?

Kajian yang dijalankan oleh Institut Perubatan (IOM) menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C yang tinggi mempunyai risiko ketoksikan yang rendah dan kesan buruk telah dilaporkan apabila penggunaan harian adalah 3000mg/hari.

Kementerian Kesihatan Malaysia telah menggariskan pengambilan vitamin C maksimum kepada 2000mg/hari.


Vitamin C Penting Dalam Set Ibu Hamil


5) SUSTAINED REALEASED VITA-C MEMPUNYAI KOMPONEN YANG DIPANGGIL BIOFLAVONOID..APAKAH IA?

Bioflavonoid adalah antioksidan yang hanya terdapat dalam tumbuhan dan buah sitrus. Mereka bekerja secara gabungan dengan vitamin C untuk meningkatkan penyerapan dan penggunaannya.

Sebagai contoh, anda boleh menjumpai bioflavonoid dalam pulpa dan sabut putih yang terdapat di tengah buah sitrus.

Ada yang berasa pahit dan kenyal dan biasanya ia dibuang. Di Shaklee, kami menggunakan bioflavonoid daripada buah sitrus, memberi anda kebaikan menyeluruh yang terdapat dalam setiap tablet yang mudah ini.


Vitamin C Penting Untuk Stress Dan Jerawat


6) BOLEHKAN VITAMIN C MENCEGAH SELESEMA?

Vitamin C boleh didapati dengan banyak dalam sel darah putih – salah satu daripada sel imun kita. Antara peranannya adalah untuk menyokong dan merangsang perlindungan imun.

Kajian menunjukkan bahawa orang yang mengambil suplemen vitamin C secara berkala mengalami tempoh selesema yang lebih pendek dengan simptom yang lebih ringan. Bagaimanapun, kemungkinan untuk ia mencegah anda daripada mendapat selesema adalah rendah2,3.

Oleh kerana vitamin C selamat diambil setiap hari dalam jangka masa panjang, ada baiknya anda memulakan pengambilan vitamin C minimum 500mg setiap hari untuk merangsang perlindungan imun anda.

Vitamin c Penting Untuk Cantik


7) APAKAH BENAR PEROKOK MEMEELUKAN LEBIH BANYAK VITAMIN C? 

Ya. Perokok menggunakan vitamin C di dalam badannya pada kadar yang lebih cepat, berbanding dengan bukan perokok.

Satu kajian mendapati bahawa perokok mempunyai tahap vitamin C yang sangat rendah di dalam badan mereka3 manakala kajian lain pula mendapati individu yang mengalami kekurangan vitamin C berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan paru-paru1. Oleh itu, suplemen vitamin C sangat disarankan kepada perokok dan mereka yang tinggal bersama perokok.


Vitamin C Untuk Ibu Bersalin 


Rujukan:

1. Ascorbic Acid (Vitamin C). 2005. Recommended Nutrient Intake for Malaysia 2005. Pg: 107 – 109.

2. Harri Hemilä. 2017. Vitamin C and Infections. Nutrients. 9(4), 339; https://doi.org/10.3390/nu9040339

3. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.

4. Smith JL, Hodges RE. Serum levels of vitamin C in relation to dietary and supplemental intake of vitamin C in smokers and nonsmokers. Ann N Y Acad Sci. 1987;498:144-52. doi: 10.1111/j.1749-6632.1987.tb23758.x. PMID: 3475996.Jadi, sekiranya anda mahukan cara pengambilan vitamin yang benar-benar bermanfaat untuk anda, maka vitamin Shaklee adalah pilihan yang paling tepat sekali!

Untuk Pertanyaan dan Order 
ORDER SHAKLEE
Kenali Kak Shida di sini 
KAK SHIDA N TEAM INDAH LEGACY


Post a Comment

0 Comments