Perbezaan Basic H Shaklee Dan Hand Sanitizer


Perbezaan Basic H Shaklee Dan Hand Sanitizer
Jangan salah faham antara dua keperluaan ini.
Basic H Shaklee adalah pencuci semulajadi tidak hanya mencuci tangan.
Hand Sanitizer adalah pencuci tangan dengan kandungan alkohol.

Saya sependapat dengan Dr Amalina Bakri ini melalui gambar di bawah yang ditulis melalui akaun Instagramnya



SIAPAKAH DR AMALINA BAKRI
klik di sini
Kisah Dr Amalina Bakri

CARA MENGGUNAKAN HAND SANITIZER DENGAN BETUL SARANAN DARI KKM



Boleh juga klik di sini cara cuci tangan




HAND SANITIZER



  1. Hand sanitizier merupakan suatu produk cairan antiseptik yang sudah sering digunakan oleh banyak orang dalam kurun beberapa waktu terakhir ini. 
  2. Hand sanitizer dianggap mampu membunuh kuman yang ada di tangan tanpa harus mencuci tangan terlebih dahulu.  Produk ini tersedia dalam bentuk gel, busa, dan juga cairan. Hand sanitizer sendiri mengandung alkohol jenis ethanol. Ethanol dipercaya mampu efektif membunuh semua jenis mikroba yang hidup di kulit. Tetapi, ada juga hand sanitizer yang tidak mengandung alkohol. Selain itu, produk ini juga anda boleh buat sendiri di rumah sesuai standar dari WHO. 
  3. Walaupun begitu, para ahli kesihatan tetap juga menyarankan untuk mencuci tangan dengan air bersih yang mengalir daripada menggunakan hand sanitizer kerana hand sanitizer tidak membasmi semua jenis kuman, tidak mampu menghilangkan bahan-bahan kimia berbahaya yang melekat pd kulit di tangan, dan kurang efektif untuk tangan yang kotor. 
  4. Jadi, menggunakan hand sanitizer hanya di mana anda sedang di tempat yang tidak memiliki air bersih dan sabun maka bolehlah menggunakanlah hand sanitizer yang mengandung alkohol 70%. 
  5. Hingga saat ini belum ada yang mengatakan bahwa hand sanitizer boleh digunakan pada tangan yang hendak dipakai buat makan.  Jadi untuk lebih baik, anda seharusnya membersihkan tangan terlebih dahulu dengan air bersih dan sabun dibanding dengan hand sanitizer sebelum makan menggunakan tangan. 

BASIC H SHAKLEE


  1. Basic H mmg bukan macam hand sanitizer yang ada alcohol. Hand sanitizer digalakkan untuk guna hanya bila dalam keadaan tak ada air atau sabun untuk untuk basuh tangan.
  2. Saranan dari KKM dan CDC yang utama adalah basuh tangan sebab basuh tangan dapat remove, kurangkan atau hilangkan germs/chemical atau kotoran pada tangan. Take note basuh tangan dengan sabun tidak bunuh kuman, tapi hanya remove dari tangan. Di sinilah basic H bertindak sebagai pencuci yang berkesan dan selamat untuk membersihkan tangan yang kotor atau terkena bakteria/germs.
  3. Hand sanitizer kurang berkesan untuk remove kotoran harian. So Basic H bagus sebab tangan kita juga selalu terpegang macam-macam yang kotor atau berpeluh, jadi kalau guna hand sanitizer sahaja akan mengurangkan keberkesanan untuk bunuh kuman disebabkan tangan dalam keadaan kotor. Basic H dapat bersihkan semua kotoran tangan dan dalam masa yang sama dapat menghilangkan (bukan bunuh) kuman.
  4. Lepas basuh tangan dengan Basic H (yang dah dilarutkan), boleh lap tangan dengan tisu untuk bersihkan atau sebaiknya basuh dengan air yang mengalir.
  5. Jadi kalau orang tanya beza hand sanitizer dan larutan basic H, hand sanitizer ni bunuh kuman tapi tak dapat hilangkan kotoran tapi basic H bertindak seperti air+sabun yang boleh hilangkan kotoran dan kuman.
INFO TAMBAHAN BASIC H SHAKLEE
473 ml
Boleh di bancuh dengan air menjadi
48 gallons BERSAMAAN 181.7 liter
BERSAMAAN 36 botol tong air 5 liter

Ramai yang dok pakat nak beli yang 70% kandungan alkohol dalam hand sanitizer .
Pastu ada yang cakap sebab pakai tu kerap tangannya jadi kering yang amat....
Bahkan ramai yang kulit jenis alergik tak boleh pakai sembarangan produk.

BASIC H SHAKLEE! TIADA ALKOHOL
TANPA BAHAM KIMIA DAN TIDAK BERACUN!


Basic H tak ada antibakteria punya sifat.
Cuma, boleh remove particles secara fizikal ( including virus).
Tapi lepas sembur di tangan kena lap pakai tisu.
The best adalah basuh tangan.

Basic H memang pencuci.
Basuh tangan guna sabun?
Lebih baik guna Basic H tak ada bahan kimia.
Selamat dari kulit-kulit yang mudah sensitif.
KKM pun suruh kerap basuh tangan. Kita basuh tangan guna Basic H buang kekotoran di tangan.

Selamat Semulajadi
Tanpa perlu risau tangan mengelupas atau alahan pada alkohol.

DIHARAP DENGAN PENERANGAN SAYA INI DAPAT MELENGKAP KEKELIRUAN ANDA DI LUAR SANA



JOM PM SAYA UNTUK CERITA TENTANG SHAKLEE 
Tingkatkan sistem imun dengan Shaklee
Virus mudah menyerang pada mereka yang lemah sistem imun

Untuk info lanjut 👇


Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINI 


Whatsap ≠ Kak shida

Instagram ≠ shidarahmat_com

Facebook ≠ Shida Rahmat

Twitter ≠ Shida Rahmat

Youtube ≠ Shida Rahmat















0 ulasan: