Lumpuh Kekal - Penyakit PolioSatu kes baru penyakit Polio dikesan di Sabah menjadikan empat kes polio di Sabah.

Apa  itu penyakit Polio?
Polio atau poliomyelitis ialah sejenis penyakit mudah berjangkit disebabkan oleh kuman Poliovirus. Ia menyerang sistem saraf manusia dan boleh menyebabkan lumpuh dalam masa beberapa jam.

Ibu bapa perlu memastikan anak menerima imunisasi Polio (IPV) yang lengkap iaitu ketika bayi berumur 2 bulan, 3 bulan, 5 bulan dan imunisasi tambahan ketika bayi berumur 18 bulan.

Lengkapkan semua imunisasi untuk melindungi anak anda daripada penyakit Polio.

Program Imunisasi Kebangsaan adalah percuma untuk warganegara dan boleh didapati di semua klinik kesihatan.10 PENYAKIT DISYORKAN VAKSIN UNTUK KANAK KANAK
Kementerian Kesihatan Malaysia mengesyorkan vaksin kanak-kanak untuk 11 penyakit berjangkit.

💀 Difteria
💀 Influenza haemophilus jenis b (Hib)
💀 Campak
💀 Beguk
💀 Polio
💀 Rubela
💀 Tetanus
💀 Batuk kokol (pertusis)
💀 Papilomavirus manusia (HPV)
💀 Hepatitis B

Sebab itu vaksin penting untuk anak anda tetapi terdapat beberapa pertikaian mengenai pengambilan vaksin. Selalu merujuk dan meminta nasihat doktor.Selain daripada vaksin yang diwajibkan KKM kepada bayi/kanak-kanak2, ibu bapa boleh mendapatkan vaksin tambahan untuk anak-anak2.
Tahniah kepada ibubapa yang sudah mengambil vaksin tambahan kepada anak-anak.

VAKSIN TAMBAHAN Vaksin tambahan (optional) untuk bayi/kanak-kanak adalah vaksin yang tidak diwajibkan oleh KKM dan tidak ditawarkan di Klinik Kesihatan. Antaranya terdiri daripada:

Vaksin Pneumoccocal
- Mencegah penyakit pneumokokal yang boleh memberi jangkitan kepada paru-paru, selaput otak, telinga tengah, dan juga kuman dalam darah.
- Boleh diambil seawal 2bulan hingga dewasa. Dos bergantung kepada umur bayi tersebut. 
- Setakat ini terdapat 2 jenis vaksin pneumoccocal untuk bayi/kanak2 iaitu Synflorix(menghalang 10 jenis kuman pneumococcal) dan prevenar 13 (menghalang 13 jenis kuman pneumoccoccal).

Vaksin Rotavirus
- Mencegah jangkitan rotavirus yang boleh menyebabkan bayi/kanak2 mengalami cirit-birit yang teruk sehingga 20kali dalan sehari, muntah-muntah lebih dari 10kali setiap hari, demam tinggi dan boleh menyebabkan dehidrasi. 
- Vaksin ini diberikan pada umur 6minggu hingga 24minggu dan memerlukan 2 dos.

Vaksin Influenza.
-mencegah jangkitan influenza.Virus influenza boleh menyebabkan demam tinggi dan menggigil, sakit tubuh badan, batuk selsema teruk,sakit tekak dan kurang makan, sesak nafas, lemah dan boleh menyebabkan komplikasi seperti jangkitan paru-paru,dehidrasi dan sebagainya. Vaksin ini diberikan sekali setahun. Boleh diberikan untuk bayi 6 bulan ke atas. Untuk umur 6 bulan hingga 9 tahun, bagi pertama kali pengambilan hendaklah mengambil sebanyak 2 dos, dan tahun berikutnya 1 dos setiap tahun. Untuk dewasa (9tahun ke atas) pengambilan terus 1 dos sekali setahun walaupon pertama kali ambil.

Vaksin Chicken Pox (Varicella)
- Mencegah jangkitan chicken pox 90-95%.
- Jika mendapat jangkitan, ia tidak seteruk kanak-kanak yang tidak mendapatkan vaksin serta dapat mencegah dari berlaku komplikasi. 
- Vaksin diberikan kepada bayi berumur setahun ke atas dan memerlukan 2 dos.

Info berguna sila baca!!
penting!!
Wabak POLIO!!


Oleh itu, sebagai ibu bapa sila pastikan bayi-bayi anda divaksinkan mengikut jadual immunisasi kerajaan.

Jangan pandai-pandai nak lahirkan anak kat rumah...membahayakan anak kamu dan juga anak orang lain.

Virus polio ini lazimnya menyerang sistem neuromuscular dalam badan kita. Tiada ubat utk virus ini.
Hanya rawatan simtomatik saja.
Maksud kita cuma dapat membantu mengurangkan kesengsaraan dgn cara menguatkan otot2 mereka.

KUATKAN JUGA SISTEM IMUNISASI ANAK-ANAK ANDA DENGAN SHAKLEE. BANTU DAN CEGAG MEREKA DARI PENYAKIT YANG MERBAHAYA.HARGA : RM100 (freepos)HARGA : RM130 (free pos)HARGA : Rm190 (free pos)HARGA : RM60 (freepos) 

Jom dapatkan detail bersama saya klik di sini 👇
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat

Post a Comment

0 Comments