5 Tips Kekalkan Kesihatan Jantung Bagi Warga Emas

5 Tips Kekalkan Kesihatan Jantung Bagi Warga Emas 
Mereka yang mementingkan kesihatan dan penjagaan jantung akan hidup lebih sihat dan sejahtera. Ikutilah 5 tips berikut untuk menjaga kesihatan jantung dan serlahkan jiwa muda anda bersama orang tersayang.

5 Tips Kekalkan Kesihatan Jantung Bagi Warga Emas 
(1) Pilihlah makanan yang seimbang 
Pilih makanan yang rendah dengan lemak tepu dan kolesterol. Pilih bahagian daging yang kurang berlemak, dan kurangkan makanan bergoreng. 
Makan buah-buahan dan sayuran kerana mereka merupakan sumber serat, vitamin-vitamin dan mineral, serta fitokimia yang baik untuk jantung anda. Di samping itu, adalah digalakkan untuk mengurangkan pengambilan garam dan gula.Diet rendah lemak tepu, lemak trans, kolesterol, dan natrium-tetapi tinggi serat menggalakkan jantung yang sihat.
pilih makanan yang seimbang 
(2) Mencapai berat badan yang sihat
Terlalu banyak kalori dan senaman yang tidak mencukupi dapat meningkatkan berat badan.
Berat badan sederhana 5% -10% berat badan anda boleh meningkatkan kesihatan jantung, jika berat badan berlebihan.
Berat badan yang sihat ialah indeks jisim tubuh (IJT) di antara 18.5 dan 24.9. Anda disarankan untuk mengurangkan berat badan jika IJT anda melebihi tahap 25 kerana ia dapat membantu mengurangkan tahap gula darah dan tekanan darah anda.
Cuba dapatkan berat badan yang ideal
(3) Kekal Aktif. 
Dapatkan sekurang-kurangnya 30 minit senaman setiap hari. Malah jalan yang mudah tetapi pantas boleh membuat perbezaan yang besar.
Tabiat bersenam membantu mengekalkan tahap tekanan darah, gula darah dan kolesterol darah dalam lingkungan yang sihat. Pilihlah aktiviti yang anda suka, dan tingkatkan kekerapan anda mengikut masa.
Kekal aktif mengikut kemampuan
(4) Elak stress
Jangan pandang stres sebelah mata. Stres yang berlebihan mungkin merupakan punca tekanan darah meningkat dan meningkatkan bebanan terhadap jantung kita. Anda digalakkan untuk melakukan aktiviti seperti yoga dan meditasi kerana ia dapat membantu menenangkan diri dan mengurangkan stres.
Elak stress
(5) Jangan merokok.
Tabiat ini merupakan antara tabiat yang boleh mengancam kesihatan dan ia berisiko untuk menyebabkan masalah kesihatan serius pada paru-paru anda. Ia juga boleh merosakkan arteri dan mengancam jantung anda. Jadi cuba untuk berhenti merokok untuk membantu diri anda mencegah penyakit jantung. Jika anda merupakan perokok, anda memerlukan komitmen yang tinggi untuk berhenti merokok, yang paling penting, anda jangan berputus asa.
Jangan merokok
KESIMPULANNYA 
Jantung ada organ utama yang menentukan kita masih boleh bernafas atau tidak. Jagalah jantung kita sebaik mungkin. Berikan dia peluang untuk berdegup tanpa ada halangan.
 
Anda boleh baca di sini untuk lebih lanjut Set Kesihatan Jantung

Post a Comment

0 Comments