Kesan Buruk Pottassium Tinggi Dalam Darah



Kebanyakkan dari kita tidak tahu apakan itu POTASSIUM?
Potassium diperlukan untuk mengekalkan imbangan cecair badan, menghantar isyarat saraf, pelepasan insulin, dan kontraksi otot.

Kekurangan potassium bukanlah sesuatu yang jarang berlaku kerana pengambilan garam yang banyak, makan makanan yang dikilang, pengambilan diuretik dan meminum air yang banyak akan menyahkan potassium daripada badan kita.

Mereka yang mengambil diuretik untuk mengawal penyakit darah tinggi dan sembab hendaklah berhati-hati apabila mengambil makanan yang tinggi kandungan potassium kerana banyak jenis diuretik yang menyebabkan kehilangan potassium dalam air kencing.

Alkohol, kopi, gula, diuretik, makanan berkarbohidrat rendah , tekanan mental dan fizikal, boleh menyebabkan kekurangan potassium.

PERSOALAN
************
Assalamualaikum Dr Zubaidi. Saya mahu bertanya Doktor. Saya ada buat pemeriksaan darah pada bulan Ogos.
Keputusan darah saya normal kecuali keputusan tahap pottasium saya tinggi dari julat yang normal iaitu antara 3-5. Tahap potassium saya 6.
Saya risau sebab ada membaca kesan pottasium tinggi boleh menyebabkan lemah jantung (heart failure).
Bagaimana cara utk turunkan tahap potassium saya Dr?
Saya tidak merokok. Dalam result itu ada tulis red blood cell leakage.
Bagaimana hendak merawatnya doctor?
Saya sangat risau. Terima kasih.

JAWAPAN
**********
Walaikummussalam.
Potassium adalah mineral yang penting agar tubuh kita dapat berfungsi dengan lebih baik terutama untuk fungsi saraf dan otot, termasuk otot jantung.
Oleh itu jika tahap potassium dalam darah terlalu tinggi (hyperkalemia) atau terlalu rendah (hypokalaemia), ia akan memberikan kesan yang tidak baik pada tubuh.

Kebiasaannya ginjal akan memastikan memastikan potassium berada dalam tahap normal dengan membuang potassium berlebihan ke dalam air kencing.
Mengikut capaian dari Mayo Clinic, tahap potassium yang normal antara 3.6 - 5.2 millimoles per liter (mmol/L) darah.
Tahap potassium melebihi 5.5 mmol/L dianggap sangat kritikal dan tahap potassium melebihi 6 mmol/L boleh membawa maut.

PUNCA TAHAP POTASSIUM YANG TINGGI AKAN MENYEBABKAN MASALAH :
  1. Kerosakan ginjal
  2. Dehidrasi
  3. Penyakit kronik seperti Type 1 diabetes dan Addison’s disease
  4. Ubat-ubatan sintetik seperti ubat-ubatan kimoterapi dan ubat darah tinggi angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitors dan angiotensin receptor blockers
  5. Pengambilan alcohol dan dadah terlarang
  6. Kecederaan trauma
  7. Penyimpanan sampel darah yang terlalu lama juga akan menyebabkan sel-sel darah merah akan pecah dan menyebabkan bacaan tahap potassium menjadi tinggi. Ini yang dimaksudkan sebagai ‘red blood cell leakage’ dalam keputusan darah tuan.
Walau bagaimanapun tahap potassium yang tinggi selalunya dapat dirasakan oleh pesakit (bergantung kepada berapa tinggi tahap potassium). Antaranya :
  1. Rasa penat dan lemah
  2. Rasa kebas atau mencucuk-cucuk pada hujung anggota seperti jari kaki atau tangan
  3. Rasa loya dan muntah
  4. Sukar bernafas
  5. Rasa sakit dada
  6. Berdebar-debar
Dalam kes di mana tahap potassium terlalu tinggi boleh menyebabkan kelumpuhan pada otot tubuh dan otot jantung sehingga menyebabkan kegagalan fungsi jantung.

Jadi jika mempunyai tahap potassium yang tinggi bersama tanda-tanda yang disebutkan tadi, saya mencadangkan agar terus ke Jabatan Kecemasan di mana-mana hospital. Selalunya doctor akan memberikan ubat agar tahap potassium tuan akan turun ke tahap yang normal.

Ada beberapa makanan yang tuan kena elakkan untuk sementara waktu kerana makanan ini mengandungi tahap potassium.
  • Pisang
  • Kekacang (Nuts)
  • Kacang (Beans)
  • Susu
  • Kentang
  • Buah Apricot
  • Ikan Cod
  • Daging Lembu

Berhati-hati dengan pengambilan garam.
Baca label bungkusan garam untuk pastikan garam yang dibeli tidak mengandungi potassium.
Makanan-makanan seperti kek dan cookies mungkin mengandungi potassium yang tinggi. Begitu juga dengan minum bertenaga yang banyak dijual di kedai serbaneka.

Tuan harus minum air kosong secukupnya, sekurang-kurangnya 2.5L sehari. Dehidrasi akan menyebabkan tahap potassium bertambah tinggi.

Oleh itu dalam kes tuan, saya percaya doctor yang memeriksa telah memberikan nasihat yang terbaik bagi tuan. Saya mencadangkan pemeriksaan semula tahap potassium termasuk fungsi ginjal yang berkala sehingga tahap potassium tuan telah turun ke tahap normal. Pemeriksaan ECG juga membantu melihat kesan tahap potassium yang tinggi pada jantung.

Semoga bermanfaat.
#HealthDrZubaidi

PRODUK SHAKLEE YANG MENGANDUNGI POTTASIUM IALAH Vitalea dan minum Performance Drink Shaklee (sumber elektrolit) untuk sumber Potassium. 



FAKTA Menarik Tentang Vita-Lea Shaklee Multivitamin Paling Lama Didunia. 

Vita-lea Shaklee berada lebih 100 tahun dipasaran pasti bukan laluan mudah untuk Shaklee, tapi mutu produk yang tidak pernah ada kompromi membuktikan hingga ke hari ini bukan sahaja Vita-lea mampu bertahan tapi masih diperlukan oleh jutaan manusia didunia.

Saya nak kongsikan macam-macam perkara yang best tentang multivitamin yang paling lama dan legend dipasaran ni.

Fakta Vita-lea Shaklee #1
  • Vita-lea merupakan vitamin pertama yang dicipta didunia pada tahun 1915. 
  • Nama asalnya ialah Vitalize-Mineral.
  • Dicipta oleh pengasas Shaklee iaitu Dr Forrest C. Shaklee. 
  • Perkataan vita-min pun singkatan dari Vitalize-Mineral. Ha so perkataan vitamin yang kite duk sebut kenal dari zaman sekolah tu asalnya dari Shaklee ye tuan2 puan2 sekalian 
  • Bentuk pun bukan tablet cam sekarang ni, dulu liquid dalam botol. Sekarang peningkatan teknologi dah merubah bentuknya kepada yang lebih mudah iaitu tablet dan dikenali sebagai Vita-Lea.
Fakta Vita-lea #2
  • Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi lengkap diekstrak dari buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Terdapat 12 vitamin dan 7 mineral seperti saranan RDA Formula Vita-lea sangat komprehensif dan seimbang.
Fakta Vita-lea #3
  • 2 tablet ‪Vita-lea‬ bersamaan 40 jenis lauk. 
  • Tak bermakna after amik Vita-lea tak perlu makan dah. Tetap kena makan macam biasa cuma tak perlu sampai 40 jenis lauk.
Fakta Vita-lea ke #4
  • Tablet multivitamin paling pantas larut dalam air dan tubuh manusia.
  • Mineral didalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan pantas oleh usus kecil.
  • Eh tak percaya? Takpe, nanti kita buat eksperimen tengok sendiri, amik sebijik Vita-lea rendam dalam air, catat mase berape minit dia akan larut dan cek ape jadi kat air tu? 
Vita-Lea Fakta ke #5
  • Semua orang perlukan vita-lea kerana ia merupakan supplement asas. 
  • Kanak-kanak pun boleh ambil sebab tu ada ‪produk Vitalea For Children. Istimewanya ‪‎Vita-lea‬ ni ia sangattttt pantas diserap oleh tubuh kita.i
  • Vita-lea juga mengandungi teknologi salutan micro.. Dan ia bukan sebarang multivitamin biasa kerana Vita-lea menjalani 340 ujian kawal mutu.
Fakta Vita-lea ke #6
  • Pengambilan secara berterusan selama setahun mampu mengurangkan risiko sakit sebanyak 65%. 
  • So, rajinkan diri ambil supplement, InshaAllah jarang anda ke hospital, kalo pegi pun sekadar untuk melawat orang. 
Fakta Vita-lea ke #7
  • Vita-lea merupakan salah satu rahsia PM kita sekarang Tun Mahathir kekal sihat diusia emas. Pemimpin yang disegani kawan dan lawan, lantang bersuara diperingkat antarabangsa rupa-rupanya pengguna produk ‪Shaklee‬. 
  • Saya yakin PM memilih Shaklee berdasarkan keyakinan yang tinggi akan kualiti produk Shaklee. 
  • Mana taknye, 250 juta usd dilaburkan untuk ujian klinikal dan RnD. 
  • Bukan hanya untuk Tun Mahathir sorang ye tapi untuk kita semua menikmati produk yang jauh berkualiti, selamat dan semulajadi.
Fakta Vita-lea ke #8
  • Vita-lea ade iron element. Sangat disyorkan buat ibu hamil yang anemia dan mereka yang mengalami luka pendarahan besar selepas melahirkan anak.
  • Penutup Vita-lea berbeza dari penutup botol Shaklee lain, lebih kedap, kerana unsur iron/zat besi yang terkandung mudah teroksida. 
  • Ni fakta sains ye, besi kan mudah berkarat bile didedahkan diudara. Betul tak? 
Fakta Vita-lea ke#9
  • Vita-lea telah dipilih oleh Center For Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN didalam Public Interest pada tahun 2000.
Fakta Vita-lea ke#10
  • Ini yang saye paling suae, dalam Vita-lea ade pottasium, kekurangan pottasium dalam badan buat kita selalu lapar dan suka nak mengunyah makanan ringan (food craving). 
  • So ia sangat membantu orang-orang yang nak diet untuk elakkan food craving. Tengok makanan macam-macam dalam icebox pun takde perasaan gitteww. So, badan cepat la slim sebab tak makan mengarut.

Ok sebagai penutup, saya nak share juga apa kelebihan Vita-lea ni supaya kite lagi jelas akan kepentingan supplement ni. Zaman sekarang ni vitamin, supplemen bukan lagi pilihan tapi keperluan.

KELEBIHAN VITA-LEA
  1. Penambah tenaga segera, mengurangkan keletihan, menambah kecergasan tubuh dan kekuatan mental ibu-ibu.
  2. Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran.
  3. Penting untuk pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, hormon dan menjaga kesihatan tiroid.
  4. Melengkapkan nutrisi bagi mereka yang sukar untuk mendapatkan diet yang seimbang atau mempunyai sakit seperti anemia, pengamal vegetarian. 
  5. Membantu merangsang proses metabolisme badan.
  6. Melambatkan proses penuaan. 
  7. Melindungi fungsi organ seperti hati, jantung dan buah pinggang. 







APAKAH MANAFAAT PERFORMANCE DRINK

Tingkatkan Daya Ketahanan Badan 
  • Memberikan tenaga kepada otot & sel dengan cepat
  • Menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal
  • Tingkatkan daya tahan otot & memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh
Bekal Tenaga & Daya Ketahanan Fizikal
  • mengimbangi & membekalkan elektrolit dalam tubuh & mengimbangi metabolism air dalam tubuh
  • mengandungi potassium, kalsium, sodium, phosphorus, magnesium & chloride.     
Cegah Penyah hidratan
  • kurangkan kehausan
  • melembabkan kulit (bendalir dalam badan seimbang) dan kelihatan muda
Mengekalkan Paras Gula
  • memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot
  • percepatkan sembuhan akibat kecederaan otot

UNTUK HARGA SET 
RM180 

Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINi
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat

"I'm the Shaklee distributor you're looking for as a consultant"

0 ulasan: