5 Kesan Kolesterol Tinggi Dalam Badan


Kolesterl tinggi boleh timbul dari tabiat tidak sihat yang sering anda lakukan, seperti makan makanan berlemak dan jarang bersenam. 

Sekiranya kolesterol tinggi ini tidak diatasi, anda akan menghadapi risiko masalah kesihatan yang serius, seperti serangan jantung dan strok

5 Kesan Kolesterol Tinggi Dalam Badan

(1) Serangan Jantung
Terlalu banyak kolesterol dalam darah boleh menyebabkan saluran darah mengeras atau menyempit (aterosklerosis).  

Sekiranya aliran darah ke jantung terganggu, maka penyakit jantung dapat terjadi.  Sekiranya tidak dikawal, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi berbahaya, iaitu serangan jantung.(2) 
Strok atau Angin Ahmar
Sekiranya penyempitan berlaku di saluran darah otak, ada gangguan fungsi otak, yang akan mempengaruhi kemampuan berfikir, ingatan, dan keadaan mental.  Lebih buruk lagi, keadaan ini juga boleh menyebabkan strok.(3) 
Penyakit arteri periferal
Penyakit ini juga disebut penyakit arteri periferal.  Bahaya kolesterol berlaku apabila arteri di kaki atau lengan tersumbat, menyebabkan beberapa keluhan, seperti sakit, kekejangan, dan bahkan mati rasa, ketika tubuh melakukan aktiviti fizikal, seperti berjalan, berlari, atau mengangkat sesuatu.

Penyakit ini juga boleh menyebabkan lengan dan kaki kelihatan pucat, terasa dingin, sering kesemutan, dan luka yang sukar sembuh pada lengan dan kaki.(4) 
Batu hempedu
Dalam sistem pencernaan, kolesterol diperlukan untuk menghasilkan hempedu yang berfungsi untuk mencerna lemak dan menyerap nutrien dari makanan yang anda makan.

Namun, jika tahap kolesterol dalam darah terlalu tinggi, kolesterol berlebihan berisiko menyebabkan pembentukan batu hempedu
.


(5) 
Tekanan darah tinggi
Tekanan darah tinggi (Hipertensi) dan kolesterol tinggi juga saling berkaitan antara satu sama lain.  

Oleh kerana arteri mengeras dan sempit akibat pengumpulan kolesterol, jantung akan bekerja lebih keras untuk mengepam darah.  Akibatnya, tekanan darah terlalu tinggi.KESIMPULAN
Tahap kolesterol tinggi boleh memudaratkan kesihatan dan perlu ditangani dengan segera. Oleh itu, pastikan anda melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dengan doktor anda.  

Selain memeriksa kadar kolesterol anda, doktor anda juga akan membantu anda menentukan usaha yang dapat dilakukan untuk menjaga kadar kolesterol anda rendah dan mencegah bahaya kolesterol.

INFO TAMBAHAN 
Dengan mengamalkan supplemen juga dapat membantu anda untuk mengatasi dan mengawal kejadian kolesterol tinggi ini dari menjadi lebih kronik.

Post a Comment

4 Comments

Ziana Eunos said…
Kesan yang no 1 dan no 2 tu biasa dengar bila ada kolesterol tinggi
Mrs Pip said…
Amalkan pemakanan sihat.
Mmg scary once ada masalah kolesterol tinggi.Waktu sihat sgtlah berharga.
仙妮 said…
Ohh this is so informative useful to note whether in high cholesterol risk, thanks for sharing this. Cheers Siennylovesdrawing
Menarik untuk dibaca, sebab saya pun ada buat pemeriksaan tentang kolestrol ni ada juga kolestrol jahat tu kena jaga pemakanan dan ubah gaya pemakanan.