5 Perkara Yang Semua Orang Perlu Tahu Tentang Covid-19Sudah 2 tahun kita hidup dalam pandemik tetapi sejauh mana anda tahu tentang Covid-19? 

5 Perkara Yang Semua Orang  Perlu Tahu Tentang Covid-19

1- COVID-19 BUKANLAH sekadar “selesema biasa”. 
Ia lebih teruk daripada selesema atau flu kerana ia lebih mudah berjangkit dan boleh mengancam nyawa. Risiko kematian akibat COVID-19 adalah tiga kali ganda lebih tinggi berbanding flu.


2- Mendapat vaksinasi penuh akan mengurangkan kemungkinan untuk anda mengalami simptom yang teruk semasa dan selepas jangkitan.
Tahniah kerana anda telah mendapat suntikan vaksin! Vaksin tidak menghalang sepenuhnya risiko terkena jangkitan tetapi ia mengurangkan kemungkinan anda mengalami simptom pasca-COVID seperti lemah paru-paru, lemah daya ingatan, sukar menumpukan perhatian, kelesuan melampau dan sakit sendi.3- Pemulihan dari COVID-19 boleh mengambil masa yang lama walaupun untuk orang muda yang tiada masalah kesihatan kronik.
Kajian mendapati bahawa hampir 1 daripada 5 individu dewasa berumur 18 – 34 tahun tidak dapat pulih seperti sediakala selepas 14 – 21 hari. Jadi, setiap individu daripada setiap peringkat umur perlu berusaha untuk meningkatkan fungsi sistem imun supaya dapat berfungsi pada tahap yang terbaik.


4- Jika anda telah dijangkiti COVID-19, masih Kesihatan imun ada kebarangkalian untuk dijangkiti lagi..
Sekiranya anda dijangkiti COVID-19 dan telah sembuh, anda masih perlu melengkapkan dos vaksinasi dan dos penggalak. Bersenam secara berkala, mengamalkan pemakanan yang berkhasiat dan merapatkan jurang nutrisi boleh mengoptimumkan sistem imun anda untuk jangka masa panjang.5- Kesihatan imun ada kebarangkalian untuk dijangkiti lagi.anda boleh membawa perubahan BESAR.
Sistem imun yang kuat bermakna tubuh badan anda boleh melawan jangkitan virus dan lain-lain dengan lebih baik. Pastikan sistem imun anda berada pada tahap fungsi yang maksima supaya dapat melawan penyakit dengan lebih baik.


Apa Yang Boleh Dilakukan untuk Melindungi Diri Anda? 
Klik info di sini juga 

Sistem imun yang kuat dapat melindungi anda daripada jangkitan dan komplikasi kesihatan jangka panjang. Tingkatkan ketahanan badan anda sekarang!!
Pastikan sistem imun berada pada tahap yang baik. Rapatkan jurang nutrisi dengan suplemen seperti vitamin C.

Set promosi sistem imun hanya MEI 2022
Vitamin C 
Hero Kiddo 

NAK LEBIH KONSULT DAN NAK ORDER PRODUK SHAKLEE BOLEH TEKAN PADA GAMBAR.Post a Comment

12 Comments

Info Awam said…
trima kc infonya... nanti share lagi info sbgni😊
Permatabiru said…
Info berguna. Yang penting bila Kita dah dijangkiti bagaimana nk merawat Dan nk kembali pulih seperti biasa...mmg perlu ambik suppliment Tambahan mcm vit c
Airis said…
Risau juga kan banyak simptom covid ni rupanya. Terima atas info dan tips tentang Covid. Masih kena berjaga-jaga.
nettyahhiyer said…
Sungguhlah.. covid-19 ini memang bukan biasa-biasa.. lagi-lagi yang terkena post-covid.. Allahu.. memang ambil masa untuk kembali ok.
Semua 5 perkara dalam list ni memang kena take note untuk diri sendiri, family, saudara mara dan kawan-kawan juga
Mrs Pip said…
Memang kena peka and ambil
peduli tentang Covid.
Nampak saja sudah reda, tapu I
sebenarnya belum lagi kan.
So jangan lupa stay safe, ikut SOP,
dan stay healthy.
shidarahmat said…
@Airis
walau covid dah kurang .. kena jugak amik tau
shidarahmat said…
@nettyahhiyer
betul tu badan jadi lemah sangat
shidarahmat said…
@Bonde Zaidalifah
In Shaa Allah sama-sama kita yea bonda
shidarahmat said…
@Mrs Pip
Betul tu sis..
Masih ada sebenarnya .. dihospital pun masih ada wad untuk covid