Nikmati Puasa Sunat Bulan Syawal Dengan Cara Yang Betul


Islam menganjurkan umatnya supaya melakukan kebaikan dan kebajikan secara berterusan, walaupun sedikit. Bersempena dengan bulan Syawal yang mulia, marilah kita melaksanakan ‘Puasa Enam’ iaitu puasa sunat enam hari pada bulan Syawal.


Orang yang berpuasa Ramadhan diikuti dengan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal maka pahalanya sama dengan berpuasa setahun.


Bagaimana Melaksanakan Puasa Sunat Enam Syawal?

Seseorang yang hendak berpuasa sunat di bulan Syawal adalah lebih afdhal berturutan seperti puasa bulan Ramadhan tetapi dibolehkan berpuasa secara berselang hari selama dalam tempoh bulan Syawal itu.

Puasa sunat enam Syawal paling awal dimulakan pada 2 Syawal. Ini kerana tarikh 1 Syawal adalah hari Aidil Fitri dan kita dilarang dari berpuasa pada hari tersebut. 


Abu Hurairah radhiallahu ‘anhuberkata:

 أَنَّ رَسُولَ اللهِ  نَهَى عَنْ صِيَامِ يَوْمَيْنِ: يَوْمِ الأَضْحَى، وَيَوْمِ الْفِطْرِ . رواه مسلم.

“Rasulullah  melarang puasa pada hari (Aidil) Fitri dan (Aidil) Adha.”

(Sahih Al-Bukhari no: 1991.


Cara Melaksanakan Puasa Enam.

Adalah menjadi amalan sunat mengerjakan puasa 6 hari dalam bulan Syawal. 

Ia boleh dilakukan mulai 2 Syawal hingga 7 Syawal secara berterusan, berselang-seli atau pada mana-mana 6 hari dalam bulan tersebut. 

1.  Paling afdal ialah puasa enam hari berturut-turut mulai 2 Syawal (Hari Raya Aidil Fitri kedua) hingga 7 Syawal.

2.  Berpuasa secara berselang-seli, iaitu puasa sama ada selang sehari, selang dua atau tiga hari sekali, sebanyak enam hari dalam bulan Syawal, mengikut kemampuan masing-masing.

3.  Berpuasa sebanyak enam hari pada awal, tengah dan akhir bulan Syawal. 

4. Puasa sunat Syawal juga boleh dilakukan sebanyak 6 hari pada mana-mana tarikh di sepanjang bulan Syawal. Pilihlah 6 hari bermula dari 2 Syawal sehingga 30 Syawal.

BERPUASA SUNAT ENAM HARI DI BULAN SYAWAL LEBIH BEETENAGA JIKA AMALKAN SET TENAGA SHAKLEE DI BAWAH INI.

TAK SUNGGUH TAK MELATA 
TAK SUNGGUH ORANG TAK KATA 

PERIBAHASA DI ATAS INI MENJURUS KEPADA KALAU SET PUASA SHAKLEE INI TAK BAGUS KENAPA PERMINTAANNYA TINGGI SETIAP HARI DAN MENJADI SANGAT VIRAL DI MALAYSIA.

NOW .. SAYA HURAIKAN SATU PERSATU

BAGAIMANA SET PUASA SHAKLEE MEMBANTU IBU HAMIL, IBU MENYUSU DAN PESAKIT GASTRIK?


ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

1. Mempunyai kandungan protein asli NON-GMO soya, 2 kali ganda kandungan protein dari daging.

2. ESP bersifat rendah indek glisemik. Sifat makanan dengan indeks glisemik yang rendah ini adalah, proses pencernaan dan penyerapannya lebih lambat dan secara perlahan-lahan. Jadi ibu akan mendapat tenaga lebih lama semasa berpuasa.

3. ESP membekalkan tenaga berpanjangan, mengurangkan rasa lapar, sebagai milk booster bagi ibu menyusu, malah turut mencantikkan kulit.

4. ESP diperkaya dengan kalsium untuk mengurangkan keasidan soya. ESP juga dapat mengurangkan risiko serangan gastrik bagi pesakit gastrik ketika berpuasa.


PERFORMANCE DRINK (PD)

Merupakan minuman isotonik semualajadi dan tidak berkarbonat. 
Mengawal dan mengurangkan kehilangan bendalir yang menyebabkan tubuh cepat letih dan mengelakkan penyahhidratan. Juga mengekalkan kelembapan kulit.

Selain itu PD juga :

1. Meminimumkan kehilangan cecair untuk memantapkan hidrasi badan. Kurang rasa haus.

2. Mengalirkan elektrolit sepenuhnya ke seluruh badan, termasuklah kalsium & magnesium (tiada pada minuman isotonik jenama lain).

3. Menstabilkan paras glukosa di dalam darah untuk mengekalkan tenaga berterusan, serta menambah stamina.Dua produk ini sudah cukup untuk anda meneruskan puasa sunat enam hari bulan syawal tanpa gangguan.


👉 RASHIDAH RAHMAT SID 1175197
👉 shida supplement
👉 http://www.wasap.my/60197297176/settenagapuasasunatenamhari
👉 Your trusted Shaklee Independent Distributor

Post a Comment

0 Comments