Tip Pemakanan Sihat Ketika Jerebu



Salah satu tip pemakan sihat ketika musim Jerebu ini ialah dengan pengambilan VITAMIN C daripada sumber buah-buahan amat penting dalam membantu meningkatkan sistem imunisasi badan dan mencegah gejala penyakit berkaitan jerebu.

Vitamin C juga bertindak sebagai antioksida yang dapat membantu melindungi sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.
Jangan lupa minum banyak air kosong juga.

Sumber: Bahagian Pemakanan, KKM

Jom saya huraikan secara terperinci kenapa VITAMIN C salah satu pemakanan sihat ketika jerebu. Saya sendiri dah consume selama lebih 5 tahun. Alhamdulillah memang setahun tu saya kena demam-demam manja je tu pun tak lama. Malam demam siang dah baik dah. Hehe

KENAPA VITAMIN C PILIHAN RAMAI?

  1. SENTIASA MENJADI PILIHAN REMAJA DAN DEWASA
  2. HARGA YANG SANGAT MURAH (BELOW RM 100 )
  3. SEBOTOL TAHAN SELAMA 6 BULAN
  4. KESANNYA YANG HEBAT
  5. DICIPTA DAN DIHASILKAN OLEH SAINTIS SHAKLEE
  6. TERBAIK UNTUK KESIHATAN , IMUNISASI DAN KECANTIKAN KULIT .
  7. BUKAN PRODUK REBRANDING
  8. VITAMIN C 100% NATURAL & ORGANIC
  9. BUKAN VITAMIN SINTETIK .


Istimewanya Vitamin C Shaklee : 

  1. Sumber SEMULA JADI yang diperoleh daripada ekstrak jagung - sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.
  2. Sistem PERLEPASAN BERPERINGKAT yang melepaskan 100mg vitamin c setiap jam selama 5 jam - meningkatkan penggunaan & mengurangkan pembaziran Vitamin C yang tidak diserap.
  3. Kaya dengan 120mg BIOFLAVONOID SITRUS yang bertindak secara sinergy dengan Vitamin C (meningkatkan keberkesanannya)


Bahan-bahan dalam Shaklee dihasilkan daripada ekstrak bahan-bahan semula jadi dari sumber tumbuhan dan mineral asli. Bahan-bahan ini boleh dilihat pada botol vitamin Shaklee, pada bahagian “Other Ingredients”.

Jadi tidak hairanlah kenapa Shaklee boleh bertahan lebih 30 tahun di Malaysia dan lebih 60 tahun di dunia
  1. Nak sihat? 
  2. Nak kulit yang sihat? 
  3. Nak kulit bebas cela? 
  4. Nak kulit yang berseri secara semula jadi?

Saya highly recommend untuk you alls cuba sendiri keberkesanan Vitamin C Shaklee nih.

Selain daripada kulit cantik dan sihat, Vitamin C juga sangat membantu untuk meningkatkan sistem imunisasi kita.



INFO DAN FAKTA VITAMIN C 

Vitamin C Shaklee dinamakan sustained release kerana mempunyai kuasa untuk  bertahan selama 5 jam dalam badan dengan melepaskan 100 mg setiap sejam.


Maka 1 biji=500 mg= tahan 5 jam.

Berbeza dengan jenama lain yang serta-merta singkirkan vitamin C melalui buah pinggang.

Kerana badan kita hanya mampu menyerap 100 mg vitamin sahaja dalam satu masa.
Selebihnya akan dibuang melalui air kencing.

Sebab itu, ramai mendapati vitamin C supplements tak mampu cantikkan kulit pun...
KECUALI JENAMA SHAKLEE!!


Kebaikan SR vitamin C Shaklee:

  • gebukan kulit dan hilangkan parut
  • menguatkan gusi dan tulang
  • menguatkan imuniti badan dari jangkitan penyakit.
  • menguatkan saluran darah.
  • membantu proses tambah sel darah merah.
  • sebagai anti-oksida
  • bantu penghasilan kolagen dalam badan.
  • tingkatkan kesuburan.


SEKARANG SAYA SAMBUNG CERITA TENTANG VITAMIN C.

Sebenarnya berapa mg sebenarnya keperluan vitamin c di dalam badan manusia?

Ok, manusia tak boleh hasilkan vitamin c sendiri dalam badan. Tak macam kebanyakan haiwan mamalia.

Disebabkan vitamin c ni adalah kategori water soluble vitamin, jadi kita pun tak boleh simpan vitamin c dalam badan untuk jangka masa panjang.

2 sebab utama ni lah yang menjadikan alasan utama kenapa kita kena dapatkan bekalan vitamin c setiap hari melalui makanan dan supplement.  Saya tak kata 'atau' tapi saya kata 'dan'. Maknanya, keduanya sekali.

Dulu, tahun 1980 requirement RDA untuk vitamin c sangat rendah (pendapat nutritionist pula mengatakan terlalu sedikit).

10mg sehari untuk elak scurvy (penyakit disebabkan kekurangan vitamin c)

Tahun 2000, Institut Perubatan keluarkan DRI baru untuk vitamin c. Tapi banyak pihak kecewa sebab RDA hanya dinaikkan sedikit sahaja iaitu 75mg untuk wanita dewasa dan 90mg sehari untuk dewasa lelaki.

Sebab apa kecewa?

Sebab banyak kajian dibuat dan keputusannya, mereka percaya amount tu tak cukup.

Kajian di NIH (National Institute of Health) tahun 1996 pun dah mendapati 200mg setiap hari adalah tahap yang optimal. Jadi nak compare dengan 75mg dan 90mg tu memang jauh beza la tak cukupnya.

Dan banyak juga kajian percaya yang 200mg tu pun masih rendah. Amount ini hanya untuk cegah sakit tapi tak boleh buat banyak untuk promote health.

Dan ada banyak kajian juga menunjukkan mereka yang ambil vitamin c dalam amount yang tinggi lebih sihat berbanding yang tak. Sebab hasil kajian sangat jelas menunjukkan  dose vitamin c yang tinggi boleh membantu dalam banyak masalah kesihatan seperti asthma (malah lebih baik dari dose ubat yang kuat - pada kos yang rendah dan tiada kesan buruk)

Dan sekarang, banyak doctor suggest untuk amik 500mg sehari.

Ada beberapa percanggahan pendapat tentang dos vitamin C yang tinggi melebihi 200mg adalah tak berguna. Sepertinya, amik vitamin c lebih, seolah-olah kita macam flush duit je dalam tandas. Ini tak benar. In fact, orang yang sihat mengandungi 5000mg vitamin c dalam badannya. Badan anda hanya akan buang lebihan vitamin c bila badan dah sampai tahap saturation (tepu) dan hanya bila badan betul2 sihat.

Perlu ingat setiap hari kita stress kan? Dan ada yang sakit. Benda@benda ni pun dah cukup untuk rendahkan amount vitamin C dalam badan. Bila sedang stress dan sakit, badan kita akan bekerja untuk recover semula.

Selain tu, untuk cegah dari masalah jantung, kepentingan vitamin c ni akan hanya mula berlaku pada tahap lebih dari 200mg sehari. Jadi jelas kat sini 200mg pun tak cukup.

Dan perlu diingat juga amount ni hanya untuk mereka yang tak merokok dan bukan jadi perokok pasif(isteri dan anak yang suaminya merokok). Perokok akan kekurangn 40% tahap vitamin C berbanding dengan yang tak merokok. Sebab tu orang merokok paling kurang dos vitamin c kena ambil setiap hari adalah 1000mg.

Biasanya level selamat pengambilan Vitamin c adalah antara 500-4000mg setiap hari. Dos yang lebih dari ni boleh menyebabkan sakit perut, diarrhea atau cramp. Setakat ni my husband dah pernah test 30 biji vitamin C Shaklee sehari masa beliau kena Denggi, tidak menyebabkan sakit perut.

Cadangan saya, untuk pastikan bekalan vitamin c sepanjang hari dalam badan, bahagikan secara berkala. Contoh amik 2 atau 3 kali sehari. Perlu diingat, vitamin c works better dengan b complex, calcium, magnesium, flavonoids dan semua jenis vitamin dan mineral. Dan vitamin c biasanya terhalang penyerapannya dengan pil perancang kehamilan, steroid, estrogen dan beberapa antibiotik.

Alhamdulillah. Semoga penjelasan saya ini lebih membuka mata anda semua betapa pentingnya vitamin c.

Jangan lupa 
JOM PM SAYA UNTUK CERITA TENTANG SHAKLEE 😍😍


Untuk info lanjut 👇👇
Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINI 
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat



0 ulasan: