Tips dan Cara Senam Di Bulan Puasa


Salam menjelang Ramadan,

Sebelum saya kongsikan beberapa tips dan cara yang boleh diamalkan dan dilakukan pada bulan puasa, jom saya berikan dulu niat berpuasa da

n doa berbuka puasa.TIPS MINUM AIR PADA BULAN RAMADAN 


Selain minum air dengan cara yang betul, anda juga boleh menghilangkan dehidrasi dengan PRODUK SHAKLEE iaitu PERFORMANCE DRINK berperisa LEMON LIME atau ORANGE.
KENAPA MINUMAN PERFORMANCE DRINK UNTUK MEREKA YANG BERPUASA?

🍁INI KERANA ia membantu mengelakkan dehidrasi, dan dalam masa yang sama mengawal paras cecair di dalam badan sepanjang berpuasa. 

🍁INI KERANA ia mengandungi formula unik Shaklee iaitu Opticarb yang membekalkan tenaga serta-merta & berterusan, tanpa mengganggu kestabilan gula dalam darah. 

🍁Setelah berbuka puasa, Performance Drink dapat membantu anda untuk menambah semula tenaga - bolehlah perform solat terawih, bertadarus mahupun berqiamullai di surau atau masjid. 

🍁Pasti anda akan kekal ceria sepanjang puasa jika diamalkan sebelum tidur & sewaktu sahur. 

🍁Untuk lebih lazat, bancuh Performance Drink dengan jus oren Tropicana! Cuba lah! Memang sedap! Rasa oren yang menyegarkan & berkhasiat!

BAGAIMANA PULA CARA SENAMAN YANG BETUL PADA BULAN PUASA?
JOM TENGOK.


Ada yang bertanya, boleh ke senam di bulan Ramadhan? 
Senamlah tetapi senam dengan ilmu. Pada pendapat saya secara peribadi, senaman strength sesuai dibuat sejam sebelum puasa dan kalau nak buat senaman intensif selepas berbuka 😘😍 Puasa bukan halangan malah sangat membantu.

BERSENAM ketika berpuasa? Pasti ramai yang berkata tidak. Alasan yang popular adalah letih, dan ada juga yang menyoal kembali, kenapa perlu bersenam?

Bukankah berat badan akan menurun ketika berpuasa? Jadi, tak perlu lagi bersenam kerana kita sudah mendapat berat badan yang diinginkan selepas sebulan berpuasa.

Inilah persoalan-persoalan yang sering timbul tatkala dikaitkan senaman dengan berpuasa.

Menurut Saiful Adli, berjalan kaki mampu memetabolisma (memproses) makanan yang dimakan ketika berbuka untuk digunakan sebagai tenaga.

"Ia juga menyihatkan jantung dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular (berkaitan jantung) dengan merendahkan paras kolestrol," jelas beliau.

BERIKUT ADALAH PANDUAN CARA SE9NAMAN MENGIKUT KEMAMPUAN DIRI ANDA.

πŸ€ 1 JAM SEBELUM BERBUKA 
- Lakukan senaman intensiti rendah seperti berlari-lari anak dan berjalan secara perlahan. Ini adslah waktu terbaik bakar lemak.
- Pastikan ketika melakukan senaman di atas anda tidak merasa beban dah masih boleh berbua-bual tanpa tercungap-cungap.


πŸ€ SENAMAN BERAT SEPERTI TABATA 
- Tidak di sarankan kerana jika tanpa air sememangnya dan boleh mengakibatkan pelbagai risiko kecerdasan, pengsan, serangN jantung dan masalah yang tidak berbaloi juga akan diperolehi.


πŸ€ SELEPAS BERBUKA PUASA 
- Jangan terus melakukan senaman berat.
- Makan makanan yang mudah hadam dan jangan terlalu banyak.
- Mulakan senaman berat anda dalam masa 10-20 minit selepas makan.

πŸ€ TAK PERLU LAKUKAN SENAMAN
- Boleh kurangkan senaman atau berhenti terus bersenam sepanjang bulan ramadhan. - Ini untuk rehatkan badan yang aktif sepanjang tahun

πŸ€ TERAWIH BOLEH DIANGGAP SENAMAN

- Dengan cara berjalan ke masjid dan juga bergantung kepada suhu masjid atau surau.
- Selain itu juga solat terawih itu sendiri mengerakan seluruh anggota badan bangun dan duduk.
- objektif besar terawih adalah lebih kepada pahala dan hubungan silaturrahim.SUDAH TAHU APA YANG HARUS ANDA BUAT SEPANJANG BULAN RAMADAN? 
APA YANG SEPATUTNYA PERLU UNTUK BADAN ANDA? 

Tak payah fikir lama-lama
Mesti order :-
http://www.wasap.my/60197297176/perfomancedrink

Post a Comment

0 Comments