Risiko Obesiti



Rakyat Malaysia Disaran Kurangkan Gula

MUAR, 17 Mac (Malaysiaaktif) – Kempen Kurangkan Gula Peringkat Kebangsaan Tahun 2019 diadakan bertujuan meningkatkan kesedaran rakyat Malaysia tentang bahaya pengambilan gula secara berlebihan.

Pengambilan gula yang berlebihan secara berterusan dan tanpa disedari akan meningkatkan pengambilan kalori yang seterusnya akan menyebabkan peningkatan berat badan dan obestiti.

Menurut Menteri Kesihatan Malaysia, Dr Dzulkefly Ahmad, penduduk negara kita sedang menghadapi pelbagai masalah kesihatan yang sangat membimbangkan dan rakyat negara ini sedang berhadapan dengan masalah obesiti yang merupakan faktor risiko utama kepada penyakit-penyakit tidak berjangkit seperti diabetes dan hipertensi.

“Hasil tinjauan kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) menunjukkan bahawa prevalen obesiti di kalangan orang dewasa berusia 18 tahun ke atas di Malaysia telah meningkat dengan mendadak iaitu daripada 4.4 peratus pada tahun 1996 kepada 14.0 peratus pada tahun 2006 dan meningkat kepada 15.1 peratus pada tahun 2011 dan 17.7 peratus pada tahun 2015.





Mencegah lebih baik dari merawat.. Tetapi sering kita abaikan kesihatan. Kan bagus jika keadaan anda langsing, sihat dan cantik, bukan saje hindari obestiti, tapi boleh hindari risiko sakit kanser.. 

Faktor Risiko Kegemukan (Obesiti)
Mengapa obesiti berlaku? 
Apakah faktor penyumbang kepada obesiti? 

Faktor risiko obesiti adalah :- 

1. UMUR
Peningkatan umur akan menyebabkan kadar METABOLISM menurun. Oleh itu kenaikan berat badan akan ketara walaupun tiada sebarang pertukaran dan penambahan di dalam tabiat pemakanan dalam aspek jumlah, jenis dan kekerapan.

2. JANTINA  
Kaum wanita mempunyai lebih kebarangkalian untuk menjadi obesiti berbanding dengan lelaki. Ini adalah kerana wanita mempunyai kadar metabolisma yang rendah berbanding kadar metabolism yang tinggi di kalangan kaum lelaki. Masalah obesiti ini akan menjadi meruncing apabila wanita mencapai MENOPAUSE.

3. FAKTOR KETURUNAN
Salah satu sebab juga keberangkalian obesiti.

4. AKTIVITI FIZIKAL
Kurang melakukan aktiviti fizikal dan tidak menjaga pemakanan adalah faktor yang sangat penting di dalam peningkatan obesiti.

5. FAKTOR PSIKOLOGI
Ramai individu yang makan berlebihan apabila menghadapi tekanan atau mempunyai ketidak stabilan emosi.

6. PENYAKIT
Walaupun tidak kerap, obesiti boleh berlaku kepada pesakit yang mempunyai penyakit hypothyroidism, kemurungan atau penyakit di bahagian otak yang menyebabkan pesakit makan berlebihan.

7. UBAT-UBATAN
Ubat seperti steroid atau ubat untuk merawat kemurungan boleh menyumbang kepada obesiti.


Obesiti kita dengar macam perkara biasa je kan? Cuma gemuk katanya..

Obesiti ni masalah lemak berlebihan. Bukan yang gemuk je ada lemak berlebihan, yang kurus pun boleh ada risiko ada lemak berlebihan.

Macam mana yang kurus ada lemak terlebih?
Setiap organ kita ni, disaluti dengan lapisan lemak. Fungsi lemak untuk melindungi organ dari tekanan luar dan bergerak-gerak dari tempatnya. 

Tapi...kalau terlebih lemak keliling organ, dah kira obesiti. Lemak yang menyaluti organ ni, tak nampak dari luar gemuk. Itu yang kurus pun boleh obesiti tanpa diduga. 

Tahu tak sebenarnya obesiti ni boleh menyebabkan penyakit kronik?

Pernah tak dengar 3 penyakit berangkai ni?
📌Diabetis (kencing manis) 
📌Darah Tinggi 
📌Sakit Jantung.

Yang ni puncanya bila faktor pemakanan dab healthy lifestyle kita tak jaga. 
Makan pelbagai lemak je selagi boleh. Aduh! Lepas tu obes..
Obes ni antara faktor utama penyakit berangkai tadi. 

Bukan setakat penyakit berangkai tau. 
Risiko kidney failure (penyakit buah pinggang) juga!

Tapi apa kena mengena penyakit berangkai ni dengan kidney failure?

Ok, Diabetis. 
Bila gula dalam darah berlebihan, ia jadi racun yang merosakkan saluran halus (nephrons) pada buah pinggang.

Darah tinggi pula?
Tekanan darah tinggi juga akan rosakkan saluran darah halus (small blood vessel) pada buah pinggang. 

Bila dah ada kerosakkan, maka buah pinggang tak dapat nak jalankan tugas 'filter' untuk badan kita dengan baik. 

Obesity ➡ High Blood Pressure & Diabetis ➡ Kidney Failure

Bila penyakit kronik dah datang, hidup pasti lebih sukar dengan pelbagai treatment. 
Nanti rindu nikmat sihat tu.

Jadi, dari awal kena kawal punca utama, obesiti! 

Macam mana nak kawal obesiti?

✅Untuk yang obesiti & ada masalah kesihatan, berbincang dengan doktor untuk panduan. 

✅Makan makanan yang seimbang. 
Kuantiti & kualiti makanan penting. 

✅Exercise. Aktiviti fizikal sangat membantu dalam maintain berat badan.

✅Pengambilan suplemen yang selamat & berkesan bagi menyokong elakkan masalah obesiti. 

Elakkan diri daripada stress. Bila stress, menyebabkan unhealthy eating behavior (time stress la tetiba nak makan kek la, ais krim la, burger la.hehe.. )

Sentiasa buat aktiviti yang menyeronokkan seperti sukan atau bersosial dengan rakan dan keluarga dapat membantu kita mencapai gaya hidup yang sihat. Cari geng-geng bagi tambah semangat sikit.

Namun begitu masih ada cara yang mudah serta selamat dan semulajadi.











Jom kita tengok macam mana set kurus ini bekerjasama dalam menguruskan badan.

✅LECITHIN (BAKAR LEMAK) 

⏩Lecithin membersihkan saluran darah & memecahkan lemak serta menghalang lemak daripada melekat di sel membran yang akan mengakibatkan lemak berkumpul dan menjadi padat
⏩Mencerdaskan otak & mengurangkan nyanyuk
⏩Menggalakkan penyerapan vitamin ADEK
⏩Mengekalkan kandungan air dalam kulit
⏩Untuk metabolisma lemak

✅Herb-Lax

⏩Mercepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau yang tersimpan lama
⏩Membantu masalah sembelit
⏩Tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel management)
⏩Kempiskan perut
⏩Membantu mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. Sesuai diambil seperti biasa atau dicampurkan di dalam air panas sebagai minuman teh herba.

✅Alfafa

⏩Bertindak seperti kacip fatimah
⏩Milk Booster bagi ibu menyusu
⏩Melegakan sakit sendi & belakang
⏩Menghilangkan kelesuan & tekanan
⏩Memberi kelegaan semasa haid
⏩Memulihkan urat selepas bersalin
⏩Bagus untuk elergi & ekzema
⏩Merawat asma
⏩Mencuci usus bagi membuang toksik
⏩Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
⏩Meneutralkan asid dalam badan
⏩Membesar dan menegangkan payudara
⏩Melegakan sembelit
⏩Mengatasi masalah kekeringan semasa bersama suami

✅Omega Guard

⏩meningkatkan metabolisme
⏩membakar lemak
⏩mengawal selera makan
⏩menghalang pembentukan lemak

PERLU DIBERI PERHATIAN
BAHAYA OBESITI MENGUNDANG PENYAKIT KRONIK

Tujuan kawal berat bukan saja sebab nak tampil menarik dimata masyarakat dan orang tersayang malah atas sebab faktor kesihatan.

Order dan detail 
http://www.wasap.my/60197297176/auraterapi




0 ulasan: