Kenapa Ada Healing Crisis Jika Makan Supplement/Makanan Tambahan SemulajadiPernahkah anda mengalami healing crisis atau krisis penyembuhan setelah mengambil 
supplement/makanan tambahan? Rasa tidak selesa sehingga anda terfikir untuk berhenti daripada meneruskan pengambilan vitamin ini kerana anda beranggapan simptom-simptom yang anda lalui kelihatan seperti penyakit?

Tetapi sebenarnya TIDAK DAN JANGAN BERHENTI!. Tolong teruskan dan bersabar kerana badan kita sedang melalui proses penyesuaian dan penyembuhan semulajadi untuk membuang toksin (elimination process). Ia adalah proses yang normal untuk mencapai kesihatan yang baik.

Sesetengah orang akan melalui satu jangka masa penyesuaian apabila mula mengambil supplemen/makanan tambahan. Ini adalah tindak balas oleh tubuh kita kerana kekurangan khasiat disebabkan tabiat pemakanan kita. Apabila makanan berkhasiat dibekalkan dengan mengejut melalui supplemen, krisis penyembuhan akan terjadi.

Mengapa Terjadi Healing Crisis?
Menurut Profesor Yoshio Niwa, seorang pakar dalam nutrisi molekul, nutrien akan bertindakbalas dengan oksigen di dalam tubuh. Tindakbalas ini sebenarnya menggalakkan dan merangsang organ badan supaya bekerja lebih kuat untuk melakukan pembersihan, penghapusan, menggantikan tisu yang lama dengan tisu baru, pengimbangan, dan sebagainya.

Bayangkan jika badan anda adalah seperti paip besi berkarat, dan apabila anda masukkan ke dalam beberapa ejen karat atau pembersih paip. Pada permulanya, lebih karat akan keluar dari dinding paip (toksik). Ia akan nampak lebih teruk kerana kotoran telah membanjiri paip. Tetapi apabila semua karat telah dibersihkn, paip akan menjadi cantik dan bersih semula.

Adakah Krisis Pemulihan (Healing Crisis) Suatu Petanda Yang Baik?
Ya. Krisis pemulihan adalah satu petanda yang menunjukkan bahawa rawatan yang anda ambil, sememangnya berkesan.
Sesetengah orang mungkin fikir bahawa kesihatan mereka semakin teruk, tetapi sebaliknya ia adalah satu proses penyembuhan semulajadi dan ia sememangnya satu petanda yang baik untuk bergerak ke arah kepada proses penyembuhan yang sebenar.

Umumnya, krisis pemulihan hanya berlaku kepada orang yang sihat kerana ia menunjukkan bahawa kesihatan anda masih di tahap yang tinggi untuk membuat respons kepada perubahan biologi semasa proses penyembuhan. Walaubagaimanapun, apabila tidak ada krisis pemulihan berlaku, ia mungkin kerana sama ada tubuh anda sememangnya tiada toksin dan kesihatan anda di tahap yang paling optimum, atau badan anda terlalu lemah dan tidak dapat melalui proses penyembuhan.

Adakah Semua Orang Mengalami Tanda-tanda dan Gejala yang Sama Semasa Krisis Pemulihan (Healing Crisis)?
Semua orang adalah berbeza. Sesetengah orang mengalami krisis penyembuhan sejurus selepas pengambilan produk pemakanan tambahan yg tertentu, sementara yang lain hanya akan berlaku selepas satu atau dua bulan.

Tahap keseriusan juga berbeza. Jika sistem badan lebih toksik, maka dia akan mengalami krisis pemulihan yang lebih berat.

Secara Umumnya, Berapa Lamakah Proses Pemulihan (Healing Crisis) Akan Berlangsung?
Ia bergantung kepada keadaan kesihatan individu. Ia boleh berlaku selama 2-3 hari atau 2-3 bulan.

Kebanyakan orang berasa lebih baik selepas mengambil pemakanan tambahan, tetapi ada yg tidak mengalami sebarang perbezaan.

Mengapa Ini Terjadi?
Secara umumnya, selepas pengambilan pemakanan tambahan beberapa lama, anda akan merasa beberapa perubahan (seperti semakin bertenaga, pergerakan usus yang lebih baik, dll.)

Jika anda tidak sedar akan peningkatan apa-apa, penjelasan yang mungkin adalah:
1. Anda tidak mengambil dengan konsisten
2. Anda tidak mengamalkan seperti cara yang disyorkan
3. Takut melalui krisis pemulihan yang teruk, jadi anda berhenti mengambil semuanya sekaligus
4. Gaya pemakanan dan gaya hidup yang tidak seimbang
5. Penyakit kronik - memerlukan tempoh yang lebih lama untuk pulih
6. Keadaan tubuh yang kronik


Tanda Krisis Penyembuhan (Healing Crisis) dan punca  kemungkinan:
 1. Keletihan, berasa mengantuk - Tubuh berasid, fungsi hati yang lemah, terlalu letih, memerlukan rehat yang lebih
 2. Sakit kepala, kepala terasa berat- Tekanan darah yang tinggi, tanda-tanda detoksifikasi
 3. Demam, demam sedikit, keresahan - Metabolisma meningkat, merangsang fungsi imun badan
 4. Cirit-birit, kerap membuang air besar, najis berwarna gelap dan berbau, air kencing berbau busuk - Tanda detoksifikasi, sisa-sisa toksin terkumpul di dalam kolon
 5. Kembung, perut bergas - Sistem penghadaman yang lemah
 6. Ruam, gatal kulit, peluh berbau busuk, rembesan mukus, kelemumur - Fungsi hati yang lemah, kesihatan kolon dan sistem penghapusan yang lemah
 7. Pengeluaran lendir seperti kahak, hidung berair - Fungsi paru-paru lemah, mengeluarkan kahak, tanda detoksifikasi
 8. Hidung berdarah - Mungkin tanda anemia (tidak cukup darah merah)
 9. Sakit di bahagian otot dan sendi- Tubuh berasid, toksin terkumpul di tempat yang sakit
 10. Merasa lebih sakit di bahagian yang terjejas - Proses penyembuhan semakin cepat
 11. Insomnia atau hiperaktif- Sistem saraf yang lemah
 12. Haid tidak teratur, perubahan pada kitaran haid, gatal di punggung, semakin banyak mengeluarkan lendir - Ketidakseimbangan hormon, sedang memperbetulkan hormon
 13. Pendarahan ketika membuang air besar - Mungkin buasir
 14. Pening, lapar - Hipoglisemia (paras gula dalam darah yang rendah), anemia (tidak cukup darah merah)
 15. Loya, sembelit, sedu - Sistem penghadaman lemah, masalah hati
 16. Slight Edema (bengkak) - Masalah buah pinggang
Bagaimanakah Melalui Krisis Pemulihan (Healing Crisis) ?
Pada waktu jangkamasa krisis pemulihan ini, minumlah banyak air bersih, rehat secukupnya, dan makanlah lebih sayuran dan buah-buahan.

Selagi kita memahami ini adalah simptom pemulihan, kita akan mudah melalui fasa ini.
In shaa Allah.

Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee.

Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat

Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat.
Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh terus menghubungi saya atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1175197 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya.

Atau boleh klik di sini untuk terus mendaftar secara online
Daftar Ahli Online Di bawah Empayar Indah Legacy
Daftar Keahlian


Post a Comment

0 Comments