Meal Shake Vitamin Bagi Kanak-Kanak Sembelit


Secara amnya, Meal Shake ada 24 multivitamin yang bagus, dan di Malaysia, terdapat perisa frence vanila yang sedap.
Meal Shake ialah produk NON SOY PROTEIN.

APA ITU SEMBELIT?
Sembelit ataupun dalam bahasa yang mudahnya ialah sukar untuk membuang air besar. Di dalam Bahasa Inggeris disebut "constipation".

Sembelit bukanlah satu penyakit ia hanyalah satu gejala. *Sembelit* adalah gangguan pada pencernaan yang turut dihadapi oleh kanak-kanak. Kanak-kanak yang mengalami masalah sembelit akan sukar dan kurang membuang air besar.

Dari sudut perubatan seseorang itu dikatakan sembelit apabila membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu atau tidak membuang air besar lebih 2 hari.

PUNCA-PUNCA SEMBELIT DI KALANGAN KANAK-KANAK

  1. Kurang pengambilan serat di dalam makanan harian-serat boleh didapati di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Biasalah budak-budak tak suka makan buah dan sayur.
  2. Kurang minum air putih.
  3. Makan makanan segera (fast food) yang mengandungi banyak lemak seperti burger, kentang goreng dan makan makanan yang mengandungi gula yang diproses seperti gula-gula, biskut manis dan soft drink.
  4. Bagi bayi sembelit mungkin berlaku apabila adanya peralihan dari susu ibu kepada susu fomula yang mana susu formula sukar untuk dihadam dan diserap ke dalam usus berbanding susu ibu.
  5. Peralihan dari makanan bayi kepada makanan pejal (solid food). Usus bayi yang belum matang tidak dapat berfungsi dengan baik.
  6. Pengambilan ubat untuk merawat kekurangan zink juga boleh mendorong kepada sembelit
Harus diingat kanak-kanak cenderung untuk mengelak pergi ke bilik air walaupun mereka benar-benar ada desakan untuk berbuat demikian.

Keadaan ini mungkin disebakan tidak mahu berhenti bermain permainan yang menyeronokkan atau menggunakan tandas awam.

Tekanan juga boleh menjadi sebab sembelit di kalangan kanak-kanak. Apabila mereka cemas tentang sesuatu seperti permulaan untuk ke sekolah baru dan adanya masalah di rumah.

Kajian telah membuktikan bahawa kecelaruan emosi boleh memberi kesan kepada usus untuk berfungsi dengan baik dan boleh menyebabkan sembelit serta masalah lain seperti cirit-birit.

TANDA-TANDA YANG MENUNJUKKAN ANAK ANDA SEMBELIT.

  1. Bayi atau anak-anak anda menunjukkan rasa resah atau tidak selesa ketika membuang
  2. Bagi kanak-kanak yang lebih besar mereka akan mengadu rasa sakit atau mereka dilihat meneran ketika membuang air besar.
  3. Najis mereka kelihatan kering, keras, berketul-ketul dan berbiji-biji seperti biji kacang.
  4. Kentut dan najis mungkin berbau lebih busuk
  5. Kekerapan membuang air besar berkurangan
  6. Bayi atau anak-anak anda tiada selera untuk makan danperut kembung
TIPS MENGATASI SEMBELIT SECARA SEMULAJADI UNTUK BAYI DAN KANAK-KANAK.

  • Baringkan bayi anda dan tetapkan kaki ke atas. Kemudian cuba gerakkan kaki anak anda seolah-olah sedang mengayuh basikal di udara. 
  • Tujuannya adalah untuk merangsang pergerakan usus di dalam badan jika anak anda berusia 6 bulan ke atas dan minum susu formula, berikan separuh pepejal seperti lobak yang dikisar secara segar. 
  • Ini akan menambah kandungan serat dalam pemakanan mereka dan membantu membuang najis dengan mudah.
  • Kanak-kanak yang berumur satu tahun ke atas boleh diberikan air buah-buahan seperti jus betik dan air suam. Jus betik dipercayai mengandungi serat yang tinggi.

Walaubagaimanapun ibu-ibu janganlah terlalu risau apabila anak anda menghadapi sembelit kerana keadaan ini adalah biasa di kalangan kanak-kanak.

ADAKAH FIBER SAHAJA YANG MEMBANTU ANAK-ANAK ANDA YANG ADA MASALAH SEMBELIT?

Tidak. Ini kerana dalam Mealshakes juga mengandungi MAGNESIUM yang membantu masalah sembelit.

BAGAIMANA MAGNESIUM MEMBANTU MASALAH SEMBELIT? 

  • Magnesium membantu dengan menenangkan otot usus yang boleh melancarkan pembuangan. 
  • Magnesium juga membantu meningkatkan jumlah air dalam kolon yang boleh melembutkan najis seterusnya memudahkan pembuangan.
  • Sekiranya anak anda mengalami tanda tanda masalah sembelit segeralah ambil perhatian dan berilah mereka MEALSHAKE SHAKLEE
KANDUNGAN MEAL SHAKE

  1. Anti oksidan – vitamin A, C, E, zink, selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan juga anti penuaan.
  2. Protein – membina sel-sel kulit, kuku, rambut, organ dan darah dan membantu memulihkan sel.
  3. Vitamin B – membina sel-sel darah merah yang sihat.
  4. Fiber/Serat – memberikan rasa kenyang ketika lapar terutamanya dipagi hari. Juga membantu melawaskan pembuangan air besar bagi mereka yang mengalami sembelit.
  5. Asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan megnasium – membina tulang dan sel-sel untuk proses tumbesaran.
KEBAIKAN MEAL SHAKE

(1) Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.
- Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
- Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

(2) Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
- Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
- Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.

(3) Untuk Pembesaran
- Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
- Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.

(4) Anti-oksida.
- Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
- Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan.

(5) Pemulihan Kulit
- Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
- Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.

(6) Detox
- Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.
- Sesuai untuk kanak-kana serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.


INFO TAMBAHAN
Lagi satu korang perasan tak dari segi kandungan dan kebaikan meal shake ni, macam lebih kurang fungsi vita lea iaitu multivitamin. cumanya meal shake ni dalam bentuk serbuk, vita-lea dalam tablet.

SIAPA YANG PERLUKAN MEAL SHAKE?

  1. Anak susah nak makan
  2. Anak tak nak makan sayur
  3. Anak selalu demam dan selesema
  4. Anak yang kurus @ Anda yang kurus
  5. Anak mengalami Asma/ lelah
  6. Anak yang batuk
  7. Kegunaan untuk seisi keluarga


ANTARA KELEBIHAN MEAL SHAKE YANG LAIN.

  • Kurangkan Ekzema
  • Untuk Tumbesaran
  • Untuk Perkembangan Minda
  • Untuk Tingkatkan Selera Makan anak
  • Untuk Anak yang dah berhenti susu ibu
  • Untuk Anak kekal aktif
  • Sebagai perlindungan jangkitan penyakit kepada anak-anak
  • Meningkatkan berat badan anak
  • Membantu anak fokus
  • Membantu kurangkan kekerapan asthma
  • Mengatasi masalah sembelit pada anak
  • Supplement yang sesuai untuk anak yang menghadapi masalah diabetes tahap
  • Membantu menurunkan berat badan anak yang obesiti
  • Ambil semasa sarapan meningkatkan kecergasan seawal pagi
  • Supplement yang sangat mudah disediakan, boleh dicampurkan ke dalam bijirin atau susu

ANTARA SET YANG ADA MEAL SHAKE

  1. Set tambah selera – Meal Shake, Vita Lea, B complex
  2. Set Eczema anak2 – Meal Shake, Omega Guard, Herbal Blend
  3. Set Imun Anak2- Meal shake, Nutriferon
  4. Set tumbesaran anak2- Meal Shake, Omega
TESTIMONI 














Semoga masalah sembelit yang anak-anak anda hadapi dapat diselesaikan dengan info dan penerangan lebih detail yang telah saya sediakan di sini.

HARGA MEAL SHAKE : RM120
UNTUK ORDER 
JOM PM SAYA UNTUK CERITA TENTANG SHAKLEE 


Untuk info lanjut 
Detail seterusnya BOLEH KLIK DI SINI 
Whatsap ≠ Kak shida
Instagram ≠ shidarahmat_com
Facebook ≠ Shida Rahmat
Twitter ≠ Shida Rahmat
Youtube ≠ Shida Rahmat

0 ulasan: