13 Kebaikan Lecithin Shaklee


Lecithin Shaklee adalah berasaskan soya. Soya merupakan sumber lecithin paling kaya, paling best dan bebas kolestrol. Perlu diingat system badan kita tidak boleh menghasilkan lecithin dengan sendiri. Justeru itu kita disarankan untuk mengambil lecithin berasakan soya ini untuk melancarkan pengurusan berat dan sistem badan kita.

Lecithin dinamakan "PENGEMULSI SEMULAJADI" kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak. Secara ringkasnya,Lecithin menyebabkan lemak terapung dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane. Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan kita. Sumber Lecithin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, kacang soya.KEBAIKAN LECITHIN SHAKLEE

1. Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain.Sebab tu, Lecithin boleh membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease dan arteri yang mengeras. Sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini.


2. Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian... Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan. Sebab tu orang yang nak kurus memang suka dengan Lecithin ni...hehe


3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan..Tanpa Lecithin yg mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana menyukarkan proses penyerapan zat-zat.. Sebab itu, Lecithin sangat diperlukan oleh tubuh badan kita.


4. Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati.


5. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf akan menjadi kurang efisien. Sebab tu individu yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS...dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.


6. Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, germs dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.


7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan.


8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.


9. Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi individu yang mempunyai masalah alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.


10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi-sendi dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang termasuk sistem penghadaman.


11. Lecithin adalah zat untuk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.


12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.


13. Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE. Fungsi BILE adalah untuk mencairkan lemak dan pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan


Lecithin merupakan antara hot stuff produk shaklee. Ramai yang mengambil lecithin untuk mengawal berat badan
Soya merupakan sumber lecithin paling kaya, paling best dan paling bebas kolestrol.TRUSTED SELLER 
Untuk Join Ahli Klik Di sini
Dapatkan Harga Ahli Yang Murah Klik Di sini

Post a Comment

0 Comments