Cara Elak Jangkitan Dan Penularan Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD)

 


Dikenali sebagai penyakit kakitangan dan mulut yang disebabkan oleh virus coxsackie.
Mudah terjangkit kepada kanak-kanak.


TANDA-TANDA JANGKITAN HFMD

(1) Ruam biasanya terdiri daripada lebam merah dan lepuh yang memberi kesan tapak tangan dan / atau tapak kaki. Dalam beberapa kes, ruam mungkin hanya bintik-bintik merah atau lebam tanpa lepuh, dan juga boleh muncul di bahagian punggung, lutut atau siku. 

(2) Demam, ulser di tekak dan mulut dan lidah, sakit tekak, hilang selera makan serta perasaan umum menjadi tidak sihat.
RISIKO HFMD BAGI ORANG DEWASA

Tanda-tanda HFMD pada kanak-kanak adalah sama dengan orang dewasa. Walaupun pendedahan kepada hidung, air liur, najis atau cecair badan orang yang dijangkiti meletakkan setiap orang pada risiko yang lebih tinggi dijangkiti HFMD, orang dewasa biasanya membentuk imuniti kepada virus.

Walau bagaimanapun, di kalangan orang dewasa yang mempunyai keadaan perubatan asas yang menjejaskan fungsi sistem imun mereka, risiko adalah lebih tinggi.

Pada masa ini tiada vaksin untuk melindungi terhadap HFMDKomplikasi yang paling kerap HFMD adalah dehidrasi ulser mulut kadang-kadang boleh menjadi teruk sehingga mengganggu pengambilan cecair.
Dehidrasi juga boleh berlaku jika terdapat muntah berterusan.

CARA ELAK PENULARAN HFMD

Biasanya tiada rawatan khusus melainkan merawat demam dan kesakitan. Perlu banyakkan berehat dan minum banyak cecair supaya proses pemulihan lebih cepat.

Elakkan penularan HFMD kepada orang lain dengan menjauhi tempat-tempat awam, mengelakkan hubungan rapat dengan ahli keluarga, menjaga harta benda anda seperti tuala, pakaian dan perkakas makan berasingan dan hanya akan kembali bekerja sebaik sahaja semua lepuh telah kering.CARA ELAK JANGKITAN HFMD
  1. Basuh tangan dengan kerap dan memastikan langkah-langkah kebersihan.
  2. Elakkan pendedahan dari hidung, air liur, najis atau cecair badan orang yang dijangkiti.
  3. Jangan berkongsi perkakas makan.
  4. Pastikan alat permainan, buku, perkakas makan, tuala dan pakaian bersih.
  5. Elakkan berhubung rapat seperti memeluk atau mencium.
  6. Bersih dan membasmi mainan dan peralatan dengan teliti jika digunakan sebelum ini oleh seseorang yang dijangkiti HFMD.

SET CADANGAN HFMD DENGAN CARA SEMULAJADI

Lindungi diri dari dijangkiti HFMD atau melindungi diri daripada dijangkiti HFMD adalah dengan meningkatkan pertahanan badan. 
TESTIMONI MEREKA YANG TELAH MENGGUNAKAN SET HFMD SHAKLEEBaca lebih info di sini ..Penyakit Ulser Dan HFMD

JANGAN SESEKALI PANDANG REMEH JIKA ANAK ANDA DI SAHKAN MENGHIDAP PENYAKIT HFMD.
BANTU MEREKA, KURANGKAN KESAKITAN MEREKA.

Untuk cerita selanjutnya dan order boleh klik pada gambar di bawah.Post a Comment

0 Comments