Cara Merawat Sakit Sendi


Sendi-sendi manusia terdapat di tulang belakang dan bahagian lain tubuh badan seperti bahu, siku, pergelangan tangan, punggung, lutut, buku lali dan sendi jari kaki serta tangan.

Sendi terbentuk apabila dua atau lebih tulang bertemu dan ianya berfungsi untuk melicinkan pergerakan. Sakit sendi terjadi di kalangan semua lapisan umur. Kesakitan adalah suatu sensasi atau persepsi dan ianya menandakan kecelaruan fizikal, mental atau disebabkan oleh penyakit. Ianya berbeza dari segi lokasi, jangka masa, kesakitannya dan dari individu ke individu yang lain.

Sebab-Sebab Sakit Sendi

 1. Kebanyakan pengidap sakit sendi tidak mempunyai kerosakan terhadap sendi mereka. Kesakitan itu mungkin berpunca dari lapisan tisu luaran, otot, ligamen, sendi atau pangkal saraf. Tulang jarang menyebabkan kesakitan.
 2. Kesakitan ringan mungkin disebabkan oleh terseliuh atau ligamen atau otot yang terkoyak sedikit. Ini boleh disebabkan oleh aktiviti yang berat, mengangkat berat, postur yang tidak elok, kecederaan atau pergerakan tidak betul.
 3. Berat badan berlebihan
 4. Kecacatan tulang belakang atau tangan dan kaki
 5. Kecederaan (kemalangan, bersukan dan sebagainya)
 6. Penyakit sendi seperti arthritis
 7. Sakit dari pangkal saraf (seperti saraf yang terhimpit
 8. Penyakit tulang
 9. Ketumbuhan
 10. Jangkitan kuman
 11. Masalah mental seperti tekanan, kemurungan dan sebagainya
 12. Penyakit kronik
 13. Ubat-ubatan


Siapa pernah rasa sakit sendi, kadang-kadang kat bahagian belakang, bahu, pinggang or lutut?

Ataupun yang sudah mula sakit-sakit sendi, kebas-kebas kaki tangan tak kisah yang muda atau tua, ataupun mengalami eksiden sampai melibatkan patah tulang?

Biasa juga kita dengar mak ayah kita mengadu sakit sendi tak pun sakit urat. Kalau nak jalan jauh memang tak boleh, nak angkat benda berat pun tak boleh, ada yang sampai tahap nak solat pun susah😭

Kesiannya mereka. Apa yang kita buat untuk mereka sebagai seorang anak?

Saya cadangkan set paling diminati oleh semua pengguna Shaklee. Set ini membantu bagaimanakah cara nak mengatasi masalah SAKIT SENDI?
✅ Mengurangkan inflamasi sudah pastinya dengan OMEGA GUARD

▪️ Omega Guard Shaklee adalah omega-3 yang melambatkan degradasi tulang rawan. Ia boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi. .

▪️ Omega Guard Shaklee boleh membantu mengurangkan gejala-gejala dalam penyakit sendi. Omega 3 juga bertindak sebagai pelincir. Ia membantu kita untuk bergerak dengan lebih bebas.

▪️ Kajian menunjukkan pengambilan asid lemak omega-3 bersama glukosamina dapat meningkatkan kesihatan sendi daripada mengambil glukosamina sahaja. .

✅ Mengekalkan sel tulang yang sihat dengan OSTEMATRIX

▪️ Ostematrix mengandungi Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen. .

▪️ Magnesium yang terdapat di dalam Ostematrix pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi.

▪️ Ramai orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup magnesium.

▪️ Kajian menunjukkan pengambilan kalsium berlebihan bukan sahaja membantu menguatkan tulang temulang tetapi juga membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.

Jangan biarkan sakit sendi dan lutut ini menganggu pergerakan orang tersayang malah diri sendiri. Kecil pelaburannya tapi besar manfaatnya. Jadikan hadiah setiap bulan untuk ibu bapa kita insan tersayang yang melahirkan dan membesarkan kita.

JOM TENGOK TESTIMONI MEREKA YANG TELAH MERASAI PERBEZAAN SETELAH MENGAMBIL DAN MENGAMALKAN SET INI.

Jom dapatkan SPECIAL PRICE  SET SENDI!!
http://www.wasap.my/60197297176/setsendi


Post a Comment

0 Comments