Sakit Lutut : Nak Bangun Pun SusahSakit Lutut Nak Bangun Pun Susah
SAKIT LUTUT termasuk dalam golongan SENDI.
Adakah anda sanggup biarkan perkara ini berlaku pada diri anda..
Atau adakah anda sanggup terus menanggung derita..

Adakah anda tahu sakit lutut juga punca Gout..

 1. Tak dapat bergerak sempurna bebas macam orang lain..
 2. Nyeri ketika melakukan aktivi harian..
 3. Tak dapat solat dengan sempurna..
 4. Tak dapat ziarah atau berjalan ke tempat anda sukai..

Jangan biarkan itu semua terus mengganggu hidup anda tanpa tindakan yang wajib anda lakukan bagi mengembalikan lutut atau sendi yang sihat dan kuat tanpa risau tentang umur dan aktiviti anda...

Faktor sakit lutut adalah sebab cartilage/tisu pada sendi lutut dah haus dan menipis. Jadi tulang akan rapat dan akan berlaku geseran (bergesel) apabila berlaku pergerakan.

Sakit pinggang biasanya berkaitan sendi dan mungkin juga dari faktor usia yang semakin meningkat.

Oleh sebab itu ramai warga tua/muda yang menghadapi sakit lutut semakin susah untuk naik tangga, bersila, bersukan, rukuk dan sujud seperti biasa semasa solat.

Jangan melengahkan waktu untuk rawat lutut anda. Sebab kos operate menelan belanja sehingga ribuan ringgit.
MASALAH SAKIT LUTUT

Masalah sakit sendi lutut adalah suatu penyakit yang biasa dialami sebilangan besar masyarakat bukan saja di Malaysia malah di seluruh dunia.

Terdapat dua jenis penyakit radang rawan sendi lutut atau lebih dikenali osteoarthritis iaitu primer dan sekunder.

Ia boleh menyerang semua sendi jenis tisu lembut (sinovium) tetapi lebih berisiko terhadap sendi besar yang menampung berat badan seperti sendi pinggul, lutut dan pergelangan kaki.

Bagi osteoarthritis primer, kebanyakan pesakit mula mengalami simptom seawal usia 40-an dan faktor utama penyakit berkenaan adalah berkaitan genetik selain aktiviti dan berat badan berlebihan.

Manakala osteoarthritis sekunder pula disebabkan faktor luaran yang bertindak ke atas rawan sendi sehingga menyebabkan gejala osteoarthritis terjadi. Ia boleh dialami oleh golongan berusia seawal 30-an jika tidak ditangani dengan segera.


Masalah sakit lutut? Sakit sendi?
MENDERITA SAKIT OSTEOPOROSIS?
Kerapuhan Tulang Belakang?
Set ini dapat membantu anda.


KELEBIHAN OSTENUTRIX

 • Bertindak sebagai KALSIUM dalam badan 
 • Menghalang kerapuhan pada tulang belakang @ OSTEOPORISIS
 • Membantu masalah sembelit
 • Memelihara kulit lebih sihat dan berseri
 • Mengurangkan pengecutan otot perut sewaktu kontraksi bersalin atau datang bulan


KELEBIHAN OMEGA GUARD:

 • Mengelakan Sindrom Ostearthistis
 • Mengurangkan keradangan sendi, kebengkakan sendi serta kekakuan pada sendi
 • Mengurangkan risiko Penyakit Parkinson
 • Mengurangkan kemurungan dan mengatasi emosi 'moody'
 • Membantu perkembangan otak dan mata bayi (Ibu Mengandung)


Akibat Sakit Lutut Jika Dibiarkan Berlarutan

Jika sakit lutut dibiarkan berterusan tanpa rawatan yang sewajarnya, ia boleh menyebabkan beberapa masalah serius, termasuk: 

1. Kerosakan Sendi Lebih Teruk: Sakit lutut yang berterusan boleh menyebabkan kerosakan pada struktur lutut seperti rawan, ligamen dan tendon. 

2. Kehilangan Mobiliti: Sakit lutut kronik boleh menyebabkan kekakuan dan kesukaran bergerak, mengehadkan aktiviti harian. 

3. Lemah Otot: Tidak aktif akibat sakit lutut boleh menyebabkan kelemahan otot di sekeliling lutut, memburukkan masalah dan meningkatkan risiko kecederaan lain. 

4. Postur Lemah: Untuk mengelakkan kesakitan, seseorang mungkin mengubah cara berjalan atau berdiri, yang boleh menyebabkan masalah di bahagian lain badan seperti pinggul dan tulang belakang. 

5. Arthritis: Sakit lutut yang tidak dirawat boleh mempercepatkan perkembangan arthritis, terutamanya osteoarthritis, yang menyebabkan sakit kronik dan keradangan. 

6. Kualiti Hidup Berkurang: Penyakit yang berterusan boleh menjejaskan kualiti hidup anda secara keseluruhan, menyebabkan tekanan, kebimbangan dan gangguan tidur. 

Rawatan awal dan berterusan adalah penting untuk mengelakkan komplikasi ini dan memastikan pemulihan yang lebih cepat.Post a Comment

0 Comments